EU po bržoj proceduri usvaja propise za „zelene“ automobilske baterije

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako prenosi portal Nova Ekonomija, Evropska komisija će tokom jeseni predstaviti novu EU regulatvu koja treba da obezbedi da baterije za električna vozila koje se proizvode u Evropi ili se uvoze budu „najzelenije na planeti“, rekao je potpredsednik EK zadužen za međuinstitucionalne odnose i predviđanje Maroš Šefčovič, piše portal Euractiv.

Šefčović je rekao da će nova regulativa imati „obavezujuće odredbe za najzelenije, najbezbednije i najodrživije baterije na planeti“.

Nova EU pravila bi trebala da počnu da važe „od 2023. godine pa nadalje“.

Takođe, nova regulativa treba da obezbedi da se za njihovu proizvodnju u EU koriste sirovine čije se poreklo može pratiti i koje su proizvedene po strogim ekološkim i standardima rada, dodao je evropski komesar.

Očekuje se da udeo električnih automobila na evropskom tržištu bude utrostručen u 2020. kao rezultat ciljeva za smanjenje emisije CO2 iz automobila, navodi se u analizi koju je ranije u oktobru objavila grupa Transport i životna sredina.

Ta grupa, koja se zalaže za zeleniji transport, prognozira da standardi EU vode ka udelu električnih automobila u prodaji u EU od 10 odsto u 2020. i 15 odsto u 2021.

Nadvezujući se na brzo rastuće tržište, Evropska komisija želi da sve baterije koje se proizvedu u EU ili se uvezu ispujavaju stroge zelene kriterijume a novi „pasoš za baterije“ pokazivaće poreklo materijala upotrebljih u proizvodnom procesu.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti