EU odobrila 94 miliona evra iz IPA fondova za pomoć Srbiji u borbi protiv epidemije

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović uputila je 16. marta zvanično pismo komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliveru Varhelju sa molbom da Evropska unija omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), u cilju preduzimanja mera za prevenciju i suzbijanje posledica epidemije koronavirusa u Srbiji.

Foto-ilustracija: Unsplash (Christian Wiediger)

U odgovoru koji je juče, 25. marta, stigao, komesar Varhelji je upoznao ministarku Joksimović sa aktivnostima koje preduzimaju Evropska komisija i Delegacija EU u Srbiji sa ciljem da obezbede blagovremenu i sveobuhvatnu podršku naporima koje Vlada Srbije preduzima u nastojanju da zaustavi širenje koronavirusa.

S tim u vezi, u pismu se navodi da je Varhelj dao instrukciju svojoj službi da, uz saglasnost Vlade Srbije, oslobodi približno 94 miliona evra tekućih projekata, kao i projekata iz IPA sredstava koji do sada nisu realizovani.

To po stavkama znači 15 miliona evra za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora sa UNDP-om i UNOPS-om. Takođe, sagledana je i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 miliona evra iz programa za podršku evropskim integracijama.

Komesar je u pismu ukazao i na mogućnost dodatne podrške u saglasnosti sa Vladom Srbije tako što bi se sredstva opredeljena za realizaciju projekata, čije sprovođenje još nije otpočelo, preusmerila za potrebe podrške zdravstvenom sistemu i prevazilaženju socioekonomskih posledica u iznosu od 57,6 miliona evra.

Paket mera za podršku Srbiji u borbi protiv koronavirusa obuhvata finansijsku pomoć u vrednosti od 93 miliona evra

Neodložne mere: 15 miliona evra za:

  • transport hitne medicinske opreme i materijala koje Srbija nabavlja u inostranstvu;
  • nabavka dodatne hitne medicinske opreme i materijala (poput respiratora, maski, rukavica, itd.) namenjenih medicinskom osoblju i opštoj populaciji;

Druge neodložne potrebe u dogovoru sa Vladom za zdravstvenu i socijalnu brigu.

Kratkoročne i srednjoročne mere: 78 miliona evra za

  • podršku otvaranju radnih mesta i malim i srednjim preduzećima

Paket takođe obuhvata:

  • dodatne inicijative koje će se realizovati sa međunarodnim finansijskim institucijama usmerene na rešavanje likvidnosti i finansijskih problema privatnog sektora i korišćenje regionalnih programa EU;
  • mere za rešavanje problema koji se tiču snabdevanja i distribuiranja najvažnije robe u okviru Zapadnog Balkana i sa EU;
  • aktiviranje Mehanizma EU za civilnu zaštitu;
  • primena Fonda solidarnosti i na Srbiju.

Mere u okviru paketa se već realizuju: prvi tovar hitne opreme i materijala koje je Srbija nabavila, a čiji transport finansira Evropska unija, danas stiže na Aerodrom „Nikola Tesla“.

Izvor: Vlada Republike Srbije, Delegacija EU u Republici Srbiji

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti