EP – Usvojena Rezolucija o pravu na popravku, kraj za “programirano starenje” uređaja

Foto-ilustracija: Pixabay (Paolobors)

Evropski parlament je usvojio Rezoluciju o pravu na popravku električnih i elektronskih uređaja zahvaljujući kojoj bi građanima Evrospke unije trebalo da bude olakšana popravka uređaja, ali i bolja dostupnost rezervnih delova.

U Rezoluciji se navodi da potrošačima treba omogućiti da prilikom kupovine proizvoda dobiju informacije o očekivanom trajanju, kao i o mogućnosti popravke. Na osnovu dobijenih informacija oni će imati veliku pomoć pri donošenju odluke o kupovini određenog proizvoda.

EP je pozvao da se građani zaštite od prakse „programiranog starenja“, odnosno „pravljenja grešaka“ od strane proizvođača.

Prema ranijim istraživanjima velika većina potrošača radije bi popravila električni uređaj, nego kupila novi. Ono što su mnogi primetili jeste da se uređaji često pokvare vrlo brzo nakon isteka garancije, što znači da građani u tom slučaju moraju da plate punu cenu za popravku ili da kupe novi uređaj.

U Evropskom parlamentu su rešili da ovaj trend zaustave, zato je u Rezoluciji o pravu na popravku posebna pažnja posvećena delu koji se odnosi na dostupnost rezervnih delova i lakšu proceduru za popravku uređaja.

Rezolucija je usvojena sa 509 glasova za, tri protiv i 13 suzdržanih. Evropski parlament očekuje da će Zakon o pravu na poravku biti predložen u trećem kvartalu godine.

Jedan od globalnih problema današnjice jesu sve veće količine električnog i elektronskog otpada koji se uglavnom neadekvatno odlaže, što predstavlja veliki problem za zaštitu životne sredine. Donošenje novog Zakona sigurno će uticati na to da ovog, opasnog otpada, bude što manje u našem okruženju.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti