Američka kompanija za energiju vetra kažnjena zbog stradanja 150 orlova

Foto-ilustracija: Pixabay

Jedna američka kompanija koja se bavi energijom vetra osuđena je da plati više od osam miliona dolara kazne i restitucije jer je najmanje 150 orlova stradalo tokom protekle decenije u njenim vetroparkovima u osam država SAD, saopštili su u sredu savezni tužioci.

„ESI Enerdži“, podružnica „NektEra Enerdži“ izjasnila se krivom po tri tačke za kršenje Zakona o pticama-selicama tokom suđenja u utorak u Čejenu, u Vajomingu. Krivično je optužena za smrt devet orlova u njenim vetroparkovimaa širom SAD.

Kompanija je priznala smrt orlova i na 50 vetroelektrana od 2012, ali su tužioci utvrdili da ih je trostruko više.

Ptice ginu kada ulete u lopatice vetrogeneratora. Pošto se tela ptica ne nađu uvek, zvaničnici su rekli da je broj verovatno veći od 150.

Kompanija ESI se u okviru sporazuma o priznanju krivice složila da potroši 27 miliona dolara za pet godina na mere za sprečavanje smrti orlova, uz zaustavljanje turbina kada je veća verovatnoća da će ih biti u blizini.

Računa se da će ta kompanija platiti po 29.623 dolara po mrtvom orlu.

Savezne vlasti SAD su od dolaska predsednika Džozefa Bajdena na vlast pojačale doslednost zaštiti beloglavih i drugih orlova i drugih ptica u skladu sa Zakonom o sporazumu o pticama selicama, pošto je krivično gonjenje po tom zakonu bilo zaustavljeno pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Po saveznom zakonu, nezakonito je ubijati ili nanositi štetu orlovima.

Beloglavi orao državni simbol SAD, uklonjen je iz zaštite po Zakonu o ugroženim vrstama 2007. godine, posle povećanja broja tih ptica što je bila posledica njihovog oporavka od široko rasprostranjenog uginuća od pesticida i drugih problema. Zvaničnici za divlje životinje kažu da je više od 300.000 beloglavih orlova sada u SAD.

Druga vrsta, zlatni orlovi, nije prošla tako dobro, iako se njihov broj smatra stabilnim, ali ne raste zbog vetroelektrana, sudara s vozilima, krivolova i trovanja olovnom municijom. Procenjuje se da na zapadu SAD ima 31.800 zlatnih orlova, a ljudi godišnje izazovu smrt više od 2.000.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti