Engleska će zabraniti slamčice i štapiće za uši

Foto: pixabay

Plastične slamčice, kašičice i štapići za uši mogli bi biti zabranjeni u Engleskoj tokom sledeće godine.

U cilju smanjenja zagađenja plastikom, sekretar zaštite životne sredine Majkl Gouv pokrenuo je konsultacije koje će trajati do 3. decembra a razmatraće zabranu prodaje ovih proizvoda.
Procenjeno je da se u Engleskoj godišnje iskoristi oko 4.7 milijarde plastičnih slamčica, 316 miliona kašičica i 1.8 milijarde štapića za uši ( oko 10% završi u okeanima jer ih ljudi bacaju u WC šolju). Ono što dodatno otežava problem jesu troškovi čišćenja i uticaj koji zagađenje ima na turizam i ribolov.

Plastici za jednokratnu upotrebu potrebno je oko sto godina da se razgradi i to je glavni razlog zasto vlada razmatra opciju zabrane distribucije i prodaje ovakvih materijala, no postojaće izuzeci za plastiku koja se koristi u medicinske svrhe.

Trenutno se razmatraju opcije i analiziraju se cene alternativa kao i uticaj koji bi ovakav potez mogao da ima na preduzeća i ekonomiju ali i na same potrošače.

Sekretar Gouv izjavio je: „Našim dragocenim okeanima i životu koji u njima obitava je hitno potrebna zaštita od plastičnih proizvoda koji ga razaraju.“
„Svaka pohvala za barove i restorane koji su se već obavezali da uklone ovakve proizvode iz ponude ali neophodno je uraditi više. Danas činimo jedan korak ka toe da smanjim zagađenje i ostavimo naše prirodno okruženje boljim nego što smo ga zatekli.“

Ova novost usledila je nakon zabrane mikroplastike i najave naplaćivanja plastičnih kesa.

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti