Energetska stabilnost u fokusu ovogodišnje konferencije „WindEurope 2022“

Foto: Wind Europe

Godišnja konferencija i izložba evropske industrije energije vetra WindEurope 2022 počela je 5. aprila u Bilbau, Španija.

Preko 8.000 ljudi i 330 kompanija iz celog lanca vrednosti vetra, ministri i političari iz cele Evrope, investitori, tehnološki stručnjaci i nevladine organizacije uzeli su učešće na ovogodišnjem sajmu.

U fokusu je energetska bezbednost, budući da Evropa želi više energije iz vetra što će joj omogućiti da se što pre odvikne od ruskog gasa.

Evropa treba da poveća svoju energetsku bezbednost

Konferencija se održava u odlučujućem trenutku za evropsku energiju, saopštilo je evropsko udruženje WindEurope.

Rat u Ukrajini preokrenuo je evropski energetski sistem, a Evropa je odlučila da prekine uvoz ruske energije najkasnije do 2030. godine.

Agenda „REPowerEU“ pretenduje da energija vetra poraste sa trenutnih 190 GW na 480 GW do 2030. godine. Evropa danas gradi samo polovinu novih vetroelektrana koje su  joj potrebne kako bi dostigla cilj od 40 odsto obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a ciljevi agende su još ambiciozniji.

Dodatan pritisak na evropsku industriju energije vetra stvaraju problemi u lancu snabdevanja i visoke cene robe.

WindEurope 2022 će nastojati da pokrije sva ključna pitanja iz oblasti energije vetra: na koji način vetar doprinosi očuvanju prirode i razvoju lokalnih zajednica, kako se može unaprediti elektrodistributivna mreža, poboljšati tržište električne energije i efikasno obučavati radna snaga.

„WindEurope 2022 u Bilbau dolazi u odlučujućem trenutku za Evropu. Ruska invazija na Ukrajinu preokrenula je energetski sistem. Evropa vodi novu energetsku politiku: manja zavisnost od uvoznih fosilnih goriva i ubrzani prelazak na obnovljive izvore energije. U Bilbau ćemo se fokusirati na to kako da ovo postignemo“, kaže Džajls Dikson, izvršni direktor WindEurope.

Izvor: WindEurope

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti