Energetska rekonstrukcija četiri osnovne škole u Paraćinu

 

Foto: Milisav Pajević

U okviru „Projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji“ (PEEUEO) u opštini Paraćin će se obaviti rekonstrukcija četiri osnovne škole, kako bi se smanjili troškovi za energiju i povećao komfor za učenike.

Projekat (PEEUEO) finansira Vlada Švajcarske Konfederacije dodelom nepovratnih sredstava za rekonstrukciju odabranih javnih objekata, sa ciljem da se poveća energetska efikasnost u javnim objektima jedinica lokalne samouprave, a za Paraćin je izdvojeno milion evra, dok je učešće opštine 200.000 evra.

Opština Paraćin je jedna od četiri opštine u Srbiji koja je dobila bespovratna sredstva od strane Vlade Švajcarske Konfederacije. Potpisan je ugovor sa  Ministarstvom rudarstva i energetike i sa opštinom Paraćin, i u sklopu tog projekta doći će do primene određenih mera energetske efikasnosti u četiri javna objekta u opštini Paraćin, ističe energetski menadžer Jugoslav Nikolić i dodaje da se radi o seoskim osnovnim školama u Sikirici, Popovcu, Stubici i Buljanu.

Nikolić kaže da će prioritet u ovom projektu biti škola u Sikirici, i u njoj će biti primenjene sve moguće mere energetske efikasnosti, naravno prema parametrima koji su definisani od strane Vlade Švajcarske.

Foto: Milisav Pajević

– Škole u kojima će se radovi odvijati promeniće pre svega sistem grejanja, i za sada je najverovatnije da će preći sa grejanja na ugalj i drva na grejanje na gas, priča Jugoslav Nikolić i dodaje da će se na taj način povećati komfor u školama, a smanjiti emisija ugljen dioksida čime se doprinosi zaštiti životne sredine.

Ono što sledi je izrada tehničke dokumentacije i nakon toga raspisivanje tendera za izbor izvođača radova koji će početi sredinom sledeće godine.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Info-energetski Paraćin“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti