Elektroprivreda BiH – Vrbe za čistiju proizvodnju struje

Foto-ilustracija: Pixabay

Na površinama rudnika Elektroprivrede Bosne i Hercegovine uspešno je realizovan prvi pilot projekat zasada brzorastuće drvene biomasevrbe za čistiju proizvodnju električne energije.

Delegacija američke kompanije E3 International iz Vašingtona koju čine Bonie Norman, predsednica, Robert V. Ruso, generalni direktor, Kristoper Martius, direktor Međunarodnog centra za istraživanja u šumarstvu CIFOR – Nemačka i Dejtmar Stoian, vodeći naučnik iz Svetskog centra za agrošumarstvo ICRAF, obišli su rudnike koncerna “Kreka” i “Breza”, na čijim površinama se nalaze zasadi brzorastuće drvene biomase –vrbe.

JP Elektroprivreda je na kultivisanim parcelama od jednog hektara u RU “Kreka” i  jednog hektara u RMU “Breza” uspostavila testne zasade brzorastuće vrbe u saradnji sa kompanijom E3 koja je pored isporuke sadnog materijala obezbedila stručnu obuku radnika koji su brinuli u ovim zasadima.

Tokom sastanka sa generalnim direktorom Admirom Andelijom i saradnicima, predstavnici E3 International ističu da su zadovoljni realizovanim pilot projektom i da EPBiH ima potencijal da postane regionalni lider u energetskoj tranziciji kada je u pitanju korišćenje biomase.

“Biomasa proizvedena na ovaj način će se koristiti u procesu proizvodnje električne energije na postojećim termoblokovima u sagorevanju sa ugljem. Na ovim projektima biće zaposleni rudari koji će državati ove zasade, te pripremati biomasu za sagorevanje. U narednom periodu planirana je sadnja novih površina”, navodi se u saopštenju.

Najveća prednost biomase leži u činjenici da je ona nepresušan izvor energije koji nema negativnog uticaja na okolinu. Dodatna prednost je što biomasa absorbira ugljen-dioksid (CO2) iz okoline. Vrbe odgovarajuću visinu dostižu u proseku za tri godine nakon prvog zasada. Nakon 20 godina potrebno je ponovo izvršiti sadnju. Za tih 20 godina tlo na kojem raste vrba bude u potpunosti obnovljeno.

Izvor: Elektroprivreda Bosne i Hercegovine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti