Srbija i SAD partneri u energetskoj tranziciji

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Energetska tranzicija, razmena iskustava i tehnologija, borba sa klimatskim promenama i dostizanje karbonske neutralnosti teme su sastanka Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike i Dženifer Granholm, sekretarke SAD za energetiku. Ovaj sastanak o saradnji održan je na marginama ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Srbija i Sjedinjene Američke Države dele zajednički cilj u borbi sa klimatskom krizom i obavezale su se da će ubrzati primenu tehnologija za proizvodnju čiste energije i ispuniti svoje obaveze na putu ka postizanju karbonske neutralnosti do 2050. godine.

Zajednički su nam ciljevi kada je u pitanju očuvanje sigurnog snabdevanja energijom i pravedne tranzicije za naše građane u procesu dekarbonizacije energetike i ekonomije.

Kako se dalje navodi, nastojimo da sarađujemo u identifikovanju i primeni rešenja za istovremeno postizanje ovih zajedničkih i međusobno povezanih ciljeva.

U elektroenergetskom sektoru, naše zemlje dele zajedničke izazove i mogućnosti u vezi sa zamenom proizvodnje električne energije iz postojećih elektrana na fosilna goriva, ulaganjem i proizvodnjom iz novih tehnologija sa nultom emisijom štetnih gasova, uključujući obnovljive izvore energije, poput energije vetra i sunca.

Osim što prepoznaju potrebu za ulaganjima u nove tehnologije za proizvodnju energije, Republika Srbija i SAD su saglasne u tome da je skladištenje energije kritičan element energetske bezbednosti, dok naše zemlje rade na ubrzanom razvijanju karbon-neutralnog energetskog sistema.

Ovo uključuje zajednički interes za razumevanje, omogućavanje i unapređenje potencijala hidroenergije i njenog skladištenja, kako bismo doprineli pouzdanosti, otpornosti i integraciji u električni sistem koji se brzo razvija.

U duhu saradnje, Ministarstvo energetike SAD (U.S. Department of Energy) i Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Srbije planiraju da konkretizuju mehanizme za primenu najsavremenije tehničke ekspertize i tehnologija koje poseduju američke kompanije i nacionalne laboratorije Ministarstva energetike SAD, kako bi se ubrzala energetska tranzicija u Srbiji, ističe se u saopštenju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti