Električni automobili jeftiniji od dizelaša i benzinaca

Foto: Pixabay

Ukoliko želite da kupite auto u skorije vreme, a „električni“ niste ni imali na umu, možda bi trebalo da ga uzmete u razmatranje. Ako ste, doduše, iz Ujedinjenog Kraljevstva, Japana, Teksasa ili Kalifornije (i naš portal čitate iz puke radoznalosti koliko smo mi na „brdovitom“ Balkanu napredovali na polju zaštite životne sredine). Za ostale države ne možemo da garantujemo s obzirom da je istraživanje čije vam rezultate prenosimo sprovedeno samo u navedenim.

Istraživači su analizirali potpune troškove vlasništva nad automobilom u periodu od četiri godine, uključujući kupovnu cenu, amortizaciju, gorivo, osiguranje i održavanje. Došli su do saznanja da su električna vozila pristupačnija u odnosu na dizelaše i benzince na sva četiri ispitivana tržišta – tržištu UK, japanskom, teksaškom i kalifornijskom.

Pored toga što je električna energija kao pokretač jeftinija od dizela i benzina, jeftiniji su i troškovi održavanja. Motori su jednostavniji i pomažu pri kočenju auta, na taj način štedeći kočnice. Istraživanje je pokazalo da su na godišnjem nivou u UK, troškovi održavanja ovih automobila bili manji za 10 odsto u odnosu na njihova preostala dva konkurenta.

Ulogu u niskim cenama e-vozila imaju i vlade koje žele da ohrabre svoje stanovnike da izaberu zeleniji način transporta tako što im pružaju subvencije. Svoj maksimum dostižu u Sjedinjenim Američkim Državama, gotovo 6500 evra. Procene su da će do 2030. godine cena automobila na električni pogon pasti za 77 odsto što će ih učiniti najjeftinijom opcijom i bez uplitanja vlada.

Nije začuđujuće da je najveće i najbrže rastuće tržište elektičnih vozila kinesko. Suočeni sa ogromnim problemom zagađenja vazduha, Kinezi se sve češće odlučuju da se ulicama svojih gradova voze u električnim automobilima i autobusima što uživa i novčanu podršku vlade. Poredeći 2015. i 2016. godinu, upotreba vozila na električni pogon u Kini je porasla za 60,4 odsto.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti