Ekolozi: Rudnik kod Bosilegrada godinu dana radi bez dozvole i truje vodu

Foto-ilustracija: Unsplash (Nicolas J. Leclercq)

Predstavnici Ekološkog ustanka pokrenuće postupak u nadležnim ministarstvima kako bi se rad rudnika olova i cinka “Bosil metal” u planinskom selu Karamanica obustavio dok se uradi studija o proceni. Voda u selu puna je arsena upravo zbog rudnika, tvrde aktivisti, pozivajući se na analize Insituta za hemiju, a upravo obilazak rudnika bio je jedan od povoda njihove posete Bosilegradu, gde je održan sastanak.

Lokalni aktivisti već dugo upozoravaju da otpadne vode iz rudnika zagađuju potoke na teritoriji bosilegradske opštine, ali da se zagađenje prenosi čak i na susedne države – Bugarsku i Severnu Makedoniju.

Na osnovu analiza veliko je zagađenje koje treba sanirati i još niko nije ispitao koliko su zagađene podzemne vode, a prema informacijama koje imaju, u planu je i proširenje rudnika i novih kopova.

O svemu tome bilo je reči na, kako opisuju iz Ekološkog ustanka, “žustrijem” sastanku, a osim što su videli da se uz rudnik nalazi veliko jalovište, u kojem ima i cijanida, kažu i da je dozvola za rad rudnika istekla pre godinu dana.

Uz jalovište, dočekala ih je tabla sa natpisom “Zabranjeno snimanje”, postavljena nakon nedavnog kamenovanja novinara bugarske televizije.

„Direktor rudnika uporno je tvrdio da rudnik ima sve potrebne i važeće dozvole da bi, nakon verbalnog omekšavanja pitanjima i argumentima, na neki način splasnuo i priznao da je dozvola za pilot – projekat važila do 2021. godine, znači istekla. Što se tiče deponije, katastrofa u najavi – samo veća i dugotrajnija količina vode, a planina je to, i ode sve nizvodno“, kažu iz Ekološkog ustanka.

Sledeći korak je, kažu za Južne vesti, da se povodom toga obrate Ministarstvu rudarstva i energetike i Ministarstvu ekologije, da se pozove inspekcija i da pokušaju da stopiraju rad rudnika dok se ne uradi studija o proceni, jer iz “Bosil metala”, kažu, planiraju proširenje rudnika i novih kopova, a na trenutno zagađenje bi, zaključuju ekolozi, to bila ekološka katastrofa.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti