Ekološki dug – Srbija već potrošila sve resurse za ovu godinu

Foto-ilustracija: Unsplash (Jamie Morris)

28. jul 2022. godine biće dan kada će čovečanstvo zvanično potrošiti sve resurse predviđene za tekuću godinu koje ekosistemi mogu da obnove, i od tog dana nalaziće se u ekološkom dugu, piše na stranici Earth Overshoot day.

Ove godine Dan ekološkog duga dolazi dan ranije nego 2021. godine, dok je pre dve godine taj datum pomeren 24 dana unazad pošto je čovečanstvo, usled pandemije, trošilo manje resursa.

Iako zemlje, čiji je ekološki otisak po osobi manji od biokapaciteta po osobi, neće ući u ekološki dug, za većinu država širom sveta ovaj neslavni datum već je prošao.

Srbija je u ekološkom dugu od juče, 8. jula 2022. godine, Hrvatska i Bosna i Hercegovina su svoje resurse za celu godunu potrošile 29. maja, Severna Makedonija 6. jula, a Slovenija još 18. aprila. Neke od zemalja koje neće biti u ekološkom dugu su Avganistan, Bangladeš, Kambodža, Gambia, Haiti, Kenija i Madagaskar.

Čovečanstvo trenutno koristi 75 odsto više resursa od onoga što ekosistemi mogu da regenerišu za godinu dana. Činjenica da dan prekoračenja ove godine dolazi ranije nego ikada ukazuje na to da hitno moramo da promenimo naš odnos prema prirodnim resursima i počnemo da ih koristimo održivo.

Efikasna rešenja trebalo bi primeniti u svim segmentima, od energetike, poljoprovrede, industrije i saobraćaja do zaštite prirodnih dobara, prelaska na cirkularnu ekonomiju i upravljanja otpadom.

Recimo, ako bismo prešli na pametne mreže i postigli veću efikasnost naših energetskih sistema, dan ekološkog duga odložili bismo za 21 dan. Ukoliko bismo prepolovili bacanje hrane, ovaj dan bi se pomerio za 13 dana, a kada bismo počeli da praktikujemo uzgajanje drveća sa drugim kulturama na zemlji, u ekološki dug bismo ušli 2,1 dan kasnije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti