Počelo čišćenje divljih deponija u Smederevu

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U Smederevu je započeta realizacija projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada, a prvi radovi na uklanjanju divlje deponije počeli su u naselju Godominsko polje, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Državna sekretarka Jelena Tanasković obišla je Godominsko polje i tom prilikom istakla da se projekti čišćenja divljih deponija uz podršku ministarstva realizuju u 34 grada i opštine, a u Smederevu će biti očišćena smetlišta na tri lokacije.

„Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo je značajna sredstva u Smederevu u prethodne dve godine. Kroz javni konkurs za čišćenje divljih deponija ove godine je Smederevu dodeljeno 3,5 miliona dinara, a planirano je da sve tri lokacije budu očišćene u prvoj polovini avgusta. Uklanjanje divljih deponija je jedan od prioriteta ministarstva iz kojeg dolazim i na tome intenzivno radimo“, rekla je Tanasković.

Ona je dodala da je ministarstvo opredelilo sredstva i za video nadzor kako bi se sačuvale očišćene lokacije te da će za manje od godinu dana biti očišćeno više od 700 divljih deponija i smetlišta.

„Divlje deponije jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji i zato su za nas ovo projekti od velikog značaja. Ispred ministarstva, želim da zahvalim gradonačelniku Jovanu Beču i njegovom timu što su kandidovali kvalitetne projekte i aktivno učestvuju u različitim konkursima ministarstva“, rekla je Tanasković.

Prema njenim rečima, pored čišćenja divljih deponija, u Smederevu se ulaže i u projekte pošumljavanja, zaštite zemljišta, zamenu kotlarnica i individualnih ložišta. Državna sekretarka je navela da je jedan od najnačajnijih projekata koji predstoji Smederevu izgradnja transfer stanice, za koju je u toku izrada projektno tehničke dokumentacije i za koju će Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojiti sredstva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti