Basta: Neophodna nuklearna elektrana za energetsku bezbednost Srbije

Foto-ilustracija: Pixabay

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta, u intervjuu za nedeljnik „Novi magazin“, pozvao je američke kompanije „TerraPower“ i „Exelon Corporation“ da grade prvu nuklearnu elektranu u Srbiji. 

On je naglasio da tehnologije koje primenjuju ove dve američke kompanije su sa najpovoljnijim cenama i pružaju maksimalnu bezbednost. Kako je dodao, oni nude da za sedam godina izgrade i da u rad puste postrojenje sa kapacitetom od 350, do čak 500 megavata, sa mogućnošću skladištenja energije i sigurnošću koja do sada nije postojala u nuklearnim postrojenjima.

„Prisustvo Rusije u energetskom sektoru je veliko u Srbiji, i kao buduća članica EU, naša država treba da pravi partnerstva sa SAD i EU radi uspostavljanja energetske bezbednosne i sigurnosti i stoga je jako važno da projekat nuklearnog postrojenja bude zapadna tehnologija, kao i edukacija naših budućih kadrova. Uveren sam da je nuklearna energija jedini način da se postigne energetska efikasnost i energetska stabilnost u Republici Srbiji”, kaže on, navodi se u saopštenju.

Kako je posebno naglasio modularne nuklearne elektrane za sada su kao tehnološka inovacija najbolje rešenje i da imaju niz prednosti.

“Stvaraju manje radioaktivnog otpadnog materijala, efikasniju su i mnogo lakše mogu da se priključe na svaku energetsku mrežu. Za Vladu Srbije je izuzetno značajno da prvo ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji. Izgradnja nuklearnog postrojenja je rezultat suverene odluke svake države i odgovornost za izgradnju nuklearnih postrojenja je isključivo na državi. Kao i kod proizvođača opreme, nuklearna energetika je državni projekat jer neposredno utiče na celo društvo”, objašnjava Basta.

Prema njegovim rečima da bi se u Srbiji moglo razmišljati o nuklearnoj energetici, potrebno je školovati stručan kadar, uključiti domaću struku i nauku u proces odlučivanja i obezbediti transparentost u poslovima vezanim za energetiku i naravno obezbediti značajna državna finansijska sredstva. 

“U svakom slučaju, uspešno i bezbedno korišćenje nuklearne energije podrazumeva značajno učešće domaće nauke i struke u svim fazama odlučivanja, izgradnje, rada i dekomisije“, naveo je on.

Izvor: JKP „Beogradske elektrane“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti