Ekološka katastrofa – potvrđeno prisustvo teških metala u Drini

drina jaloviste

U ponedeljak je u Loznici održana vanredna sednica Gradskog veća povodom toga što je jalovina iz nekadašnjeg rudnika u Stolicama stigla do reke Drine. Analizom uzoraka na četiri bazne stanice potvrđeno je da u Drini ima teških metala – olova, kadmijuma, gvožđa, cinka, bakra, žive, antimona, arsena, mangana.

Na sednici Gradskog veća Loznice zaključeno je da je potrebno što pre preduzeti mere kako bi se sprečilo dalje zagađenje, ali i saniralo postojeće. Takođe je formirana i radna grupa koja će u narednom periodu pratiti situaciju i svakodnevno biti uključena u proces sanacije zagađenja.

Radna grupa koju je formirala Vlada Republike Srbije podnela je u ponedeljak Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine predlog mera za sanaciju jalovišta u Stolicama. Nakon saglasnosti resornih ministarstava, u toku sledeće nedelje Rudarski institut uz Zemuna će odlučiti da li se mogu sanirati obodni kanali i popraviti kolektor. U planu je da se za ovaj projekat izdvoji 66 miliona dinara.

Član Gradskog veća Loznice gospodin Janko Aleksić izjavio je da je prisustvo teških metala u reci Drini toliko da se odmah može proglasiti ekološka katastrofa. On je potvrdio informaciju da je jalovina iz nekadašnjeg rudnika putem reke Korenite stigla do reke Drine.

Vanrednom zasedanju gradskog veća prisustvovali su i predstavnici Instituta za javno zdravlje Šabac, predstavnici Opšte bolnice Loznica, predstavnici susednih opština i mesnih zajednica, predstavnici Odeljenja za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, republički rudarski inspektor gospodin Siniša Tanacković, republički vodni inspektor gospođa Vesna Vujić, različite nevladine organizacije i ekološke grupe.

Podsetimo, nakon majskih poplava ove godine i formiranja klizišta pukle su tri brane u opštini Loznica i jalovina iz nekadašnjeg rudnika istekla je i ulila se u reku Korenita. Krajem maja ove godine uspešno je zaustavljeno dalje izlivanje jalovine, ali je do ponovnog izlivanja došlo već u julu ove godine.

Nakon drugog izlivanja jalovine Loznica je aplicirala sa projektom sanacije ovog jalovišta na Donatorskim konferencijama u Berlinu i Briselu koje su održane sredinom jula ove godine.

Inače, protiv kompanije „Farmakom“ koja je vlasnik rudnika „Stolice“ i jalovišta, podneta je tužba.

Sandra Jovićević

foto: srbijadans.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti