Egipat: Zaokret ka OIE doneo bi godišnje uštede od 900 miliona evra

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako bi 53 odsto struje u Egiptu poticalo iz obnovljivih izvora do 2030. godine, Egipćani bi trebalo i više nego da udvostruče količinu investicija u energetski sektor svoje zemlje – saznanja su Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, IRENA.

Kako bi se ovaj zeleni zaokret realizovao do 2030. godine, u toku jedne godine neophodno je 5,6 milijardi evra, dok se za isti period u energetski sistem države trenutno ulaže 2,2 milijarde.

Očekuje se da će, zahvaljujući preusmeravanju proizvodnje energije na čiste resurse, uštede u godišnjem državnom računu za struju bile bi više od 750 miliona evra.

Ipak, sadašnji plan za iskorišćavanje kapaciteta OIE nije ovoliko ambiciozan. Namera egipatske vlade je da do 2035. godine prepolovi potrošnju prirodnog gasa i da 42 odsto korišćene energije bude „čistog“ porekla. Ukupni kapacitet zelene energije u državi iznosi 3,7 GW.

Jedan od ključnih činilaca koji će doprineti otklonu od fosilnih goriva je i gradnja najvećeg solarnog parka na svetu Benban. Kompleks je smešten u Zapadnoj pustinji, na oko 650 kilometara od prestonice Kaira. U rad će biti pušten 2019.

„Pustinjski“ projekat, vredan 2,4 milijarde evra, podstaknut je, između ostalog, i saznanjima Svetske zdravstvene organizacije da je glavni grad Egipta drugi najzagađeniji veliki svetski grad.

Benban kompleks obuhvataće čak trideset solarnih elektrana kojima će upravljati 4000 radnika. Proizvodiće 1,8 gigavata struje koja će se sprovoditi do hiljada domaćinstava i postrojenja.

U skladu sa ciljevima u oblasti OIE, u Sueckom kanalu niknuće i vetroelektrane.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti