Završen I Festival WEEP EFFECT 2020

Prvi Festival WEP EFFECT 2020 sa temom „Edukacija o vodi – održiva komunikacija sa javnošću“ održan je u onlajn formatu uz učešće predstavnika komunalnih preduzeća, organizacija i institucija iz sedam država.

U novim izmenjenim uslovima, takoreći u potpuno novoj stvarnosti, svi kojima su živa komunikacija i susreti sa ljudima nasušna potreba, i deo posla, nastoje da nađu nova rešenja i modele ponašanja. Kriza izazvana koronavirusom najpre nas je dovela do promene u načinu rada – kreiranju novih projektnih aktivnosti. Naše radionice Vodne stanice u školskim dvorištima u prošloj školskoj godini bile se odložene do daljnjeg i još uvek se ne nazire nalaženje mogućih termina. Sve ozbiljnije se pripremamo za onlajn edukaciju učitelja, a zatim i nastavak onlajn edukacije dece. Počinjemo novi projekat međugeneracijske saradnje „Pranje ruku čuva tvoje zdravlje“ namenjen povezivanju dece iz škola sa stanarima staračkih domova.

Foto: WEP EFFECT 2020

Kada smo prošle godine uspešno realizovali Petu međunarodnu konferenciju pod nazivom „Voda za sutra“ nismo ni slutili šta nas čeka u realizaciji novog događaja koji smo tada planirali. Želeći da napravimo promenu i učinimo iskorak, nakon pet konferencija, počeli smo planiranje Prvog međunarodnog festivala WEP EFFECT 2020. Planiran za maj, u sklopu Evropske nedelje održivog razvoja, odložen je za septembar kada i program ESDW-a. Nadajući se da ćemo se sa učesnicima sresti uživo u Rogaškoj Slatini ipak smo bili prinuđeni da 25. i 26. septembra 2020. godine održimo i Festival WEP EFFECT u onlajn varijanti. Prvi međunarodni Festival WEP EFFECT 2020 organizovan je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije ,Boruta Pahora.

Uprkos okolnostima, odaziv učesnika i prijavljenih edukativnih materijala je bio zadovoljavajući. Glavna tema festivala „Edukacija o vodi – održiva komunikacija s javnošću“ u takmičarski deo programa privukla je komunalna preduzeća za vodosnabdevanje, kanalizaciju i preradu otpadnih voda. Međunarodni žiri od šest članova ocenjivao je radove u četiri kategorije: štampani materijali, video materijali, edukativna aplikacija ili veb stranica, scenski prikaz ili objekat. Na Festivalu je tokom prvog dana predstavljeno šest radova.

Prvo nagrađeni edukativni materijal Festivala je brošura Ržanskog vodovoda iz Kopra. Na osnovu raspisanih kriterijuma, brošura sa kojom je Ržanski vodovod iz Kopra konkurisao zadovoljila je kao kvalitetno urađen materijal sa jasnom porukom kako za odrasle tako i za decu. Jednako je primenljiv za informisanje stanovništva kao i za edukaciju dece u školama. Estetski kriterijumi i dizajn uz jezičku korektnost su takođe zadovoljeni. Pored toga što je osmišljen za potrebe korporativnog predstavljanja, ima i opšte edukativni karakter pa tako privlači ciljnu grupu svih kategorija.

Foto: WEP EFFECT 2020

U kategoriji video materijala bilo je najviše prijava. Nagrađen je animirani film Komunale d.o.o Sevnice, „Ulje na neki drugi način“ koji je nastao kao deo istoimenog projekta Evropske unije u kojem su pored Komunale iz Sevnica učestvovale Komunale iz Krškog, Radeča i Brežica, kao i opština Sevnica. Film je imao za cilj da ukaže na pravilan odnos prema otpadnom jestivom ulju i time istakne efekat na očuvanje voda. Otpadne vode zagađene jestivim uljem su mnogo zahtevnije za pročišćavanje – 1 litar otpadnog ulja zagadi 1 milion litara vode.

Foto: WEP EFFECT 2020

Za najbolju komunikaciju sa lokalnim stanovništvom u svojoj distributivnoj mreži, pokazanu u dokumentarnom filmu „Riječka voda“, priznanje je poneo KD „Vodovod i kanalizacija“ Rijeka. Najbolji korporativni film je predstavila Komunala d.o.o. Kranj, dok je Kostak d.d. Krško dobio priznanje za najbolji materijal namenjen ciljnoj grupi školske dece – film „Varujmovodo“ snimljen u formi kviza. Pored nagrade I Festivala WEP EFFECT 2020 za brošuru, Ržanski vodovod Koper odneo je i priznanje za film koji je nastao kao odgovor na aktuelnu situaciju sa koronavirusom, sa maskotom Kapkom u glavnoj ulozi. Svi su imali priliku da svoje materijale obralože u toku prvog dana Festivala. Bez obzira što nisu direktno učestvovali na Festivalu, podršku su dale Hrvatske vode i IAWD.

Uvodna obraćanja i zaključke oba dana dao je prof. dr. Jože Lipnik, predsednik Oragnizacionog odbora Festivala WEP EFFECT, dok je prvog dana učesnike putem video linka pozdravio i župan opštine Rogaška Slatina magistar Branko Kidrič. Pored prezentacija predstavnika komunalnih preduzeća bilo je i stručnih prezentacija. Na temu vode i EU direktiva o vodi govorila je Ljudmila Novak, poslanica Republike Slovenije u EU parlamentu za životnu sredinu, zdravlje i bezbednost hrane. Dr. Mitja Bricelj, iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostor Republike Slovenije, govorio je o ulozi mladih i projekata za mlade na temu vode u Sloveniji i regionu, sa posebnim osvrtom na Savski region – Sava izvire u Sloveniji i svojim tokom spaja 4 države regiona Balkana. Prof. dr Samjuel Ejplbaum sa Beh Gurion univerziteta u Izraelu govoro je o značaju edukacije mladih, od najranijeg uzrasta, na temu vode sa aspekta pravilnog upravljanja vodnim resursima i činjenicom da je čovek glavni uzrok smanjenja količine čiste pijaće vode, iako vode ima u prirodi ima dostupne u različitim oblicima. Prof. dr Mihal Jožef Toman upozorio je na opasanosti zagađenja vode koje mi svakodnevnim navikama izazivamo, a koje su teško otklonive. Skrenuo je pažnju da su neophodni programi edukacije dece i da se to mora rešavati sistemski na nivou države. Popodnevna sesija bila je posvećena EU projektima koji su fokusirani na temu vode i edukaciju dece i mladih. Tanja Bordon iz Slovenije predstavila je nedavno završen projekt „Vodna škola“ iz Erasmus + programa, Mihaela Hanzlova iz Češke Republike predstavila je radnu svesku iz projekta „Vodni agent V003“ finasiranog iz Višegradskog fonda, a Aniko Horvath iz Mađarske govorila je o projektu „Wat.Edu“ koji se trenutno realizuje iz Erasmus+ programa i u kome je i Vodna agencija jedan od osam partnera.

Foto: WEP EFFECT 2020

Drugog dana Festivala WEP EFFECT 2020 predstavili smo projekt „Vodni agent“ prezentacijama stručne saradnice Društva vodna agencija dr Tatjane Kikec, sa posebnim osvrtom na značaj projekta „Vodni agent“ u situaciji koronavirus krize. Projekt „Vodni agent“ u osnovi ima za cilj da decu što više približi slavini i pijaćoj vodi, a svoje aktivnosti u školi, na veoma slikovit i živopisan način, predstavila je učiteljica Mojca Gerželj Štembergar iz Osnovne škole „Srečko Kosovel“ iz Sežane. Učiteljica Sanja Mojić, iz Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu, pokazala je široku paletu aktivnosti na temu vode u školskim predmetima koje je sprovodila sa učenicima u projektu „Vodni agent“ i sve to ilustrovala veoma zanimljivim video prilozima. Još jednom je predstvaljen projekt „Vodna škola“ sa aspekta primene u školama. Na kraju je predstavljen pilot projekat „Pranje ruku štiti zdravlje“ koji je Društvo vodna agencija započelo u saradnji sa Kostak d.d. iz Krškog u domu za stara lica u Krškom o čemu je govorila Špela Arh Marinčič. Rekapitulaciju oba dana Festivala dala je prezentacijom „Vodni agent – edukativni program kao sredstvo komunikacije program“ menadžerka projekta Majda Adlešić.

Prvi onlajn Festival WEP EFFECT 2020 završen je sa zaključkom da je odnos prema vodi ključni element edukacije dece i mladih. Pristup edukaciji mora biti sistemski regulisan, a moraju ga sprovoditi svi – od škola i roditelja preko javnokomunalnih preduzeća i kompanija do visoko obrazovnih institucija. Svesni trenutka u kome je realizovan Festival sa zadovoljstvom smo najavili II Festival WEP EFFECT 2021, verujući u promenu ponašanja ljudi prema prirodi i vodi kao neophodnom preduslovu opstanka civilizacije.

Izvor: Vodna Agencija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti