ECOMONDO I KEY ENERGY: SISTEM ZELENE EKONOMIJE

Foto: Ecomondo

Italija je predvodnik kada je reč o cirkularnoj ekonomiji i obnovljivim izvorima energije. Sajmovi Ecomondo i Key Energy Italijanske grupe za održavanje sajmova u petak 11. novembra su zatvorile svoja vrata U Rimini Expo centru sa 41 odsto brojnijom posetom u poređenju sa 2021. godinom (i sa povećanjem od 15 odsto u odnosu na rekordnu posetu iz 2019. godine), takođe beležeći udvostručeno prisustvo stranih posetilaca iz 90 različitih zemalja, zahvaljujući politici internacionalizacije koju je pokrenuo IEG poslednjih godina i koja privlači nove i brojne posetioce iz celog sveta u Rimini da bi se postigla kvalitativna i kvantitativna izvrsnost.

Ecomondo i Key Energy predstavljaju autentičan „sistem“, zajednicu, koja svoju jedinstvenost duguje dobroj mešavini poslovanja i izložbe, institucionalnim odnosima najvišeg nivoa, od Evropske komisije preko Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetsku bezbednost, do Fondacija za održivi razvoj i konzorcijumi lanaca snabdevanja i pun i raznovrstan konferencijski program koji posetiocima i izlagačima pruža kompas za pronalaženje pravog pravca među tekućim promenama i stalan podsticaj donosiocima odluka da nastave putem održivosti.

Sa 86 odsto italijanskih kompanija čiji je nivo pažnje koja se odnosi na posvećivanje ekološkoj tranziciji, ocenjen kao visok ili dobar, i sa procenjenih 24 milijarde evra olakšica za potrošače od sada do 2030. godine u svetlu razvoja obnovljivih izvora energije, italijanska ekonomija će u bliskoj budućnosti postati zelena.

Startap kompanije i kompanije izlagači donele su stotine priča o inovacijama u Rimini Expo centar. Dok je globalni akcioni aspekt dve izložbe videlo 80 međunarodnih udruženja koja rade na polju zelene ekonomije sa kojima su potpisani sporazumi o saradnji. Smatra se da je posvećenost promovisanju „plavog rasta“ u oblasti Mediterana konstantna sa istorijatom projekata međunarodne saradnje za zaštitu morskog ekosistema i borbe protiv klimatskih promena u tom području i za projektom za Afrički zeleni rast, energetskom autonomijom afričkih zemalja kao sada deo programa socijalne održivosti.

Najnovija dostignuća tržišta demonstrirale su 1,400 kompanija izlagača koje su ispunile 130.000 kvadratnih metara na ocom 25. izdanju sajma Ecomondo i 15. izdanju sajma Key Energy, okupljajući najbolje što je napravljeno u Italiji i međunarodne tehnologije da bi se stvorili stubovi zelene ekonomije: cirkularna bioekonomija, upravljanje otpadom i otpadnim vodama i valorizacija, regeneracija tla i mora, održivi „plavi rast“ i hidrogeološki rizik, zajedno sa rešenjima i tehnologijama koje se tiču sektora solarne energije, fotonaponskih i skladišnih sistema, kopnene i morske energije vetra, energetske efikasnosti u industriji i zgradarstvu i fokus na održive gradove i elektromobilnost.

Lanci snabdevanja koji su privukli 600 inostranih kupaca u Rimini Expo centar zahvaljujući sinergiji sa ITA – Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu i Ministarstvom spoljnih poslova koji su generisali 2.537 poslovnih podudaranja na digitalnoj platformi.

Dok su profili izlagača na B2B platformi GreenTechInsights imali preko 270.000 pregleda od strane profesionalnih operatera.

Dva naučna odbora kompanija Ecomondo i Key Energy, kojima su predsedavali Fabio Fava sa Univerziteta u Bolonji i Đani Silvestrini, direktor italijanskog Kjoto kluba, organizovala su 160 institucionalnih događaja.

„Na početku je Ecomondo zauzimao samo 3.000 kvadratnih metara izložbenog prostora“, rekao je ministar za zaštitu životne sredine i energetsku bezbednost, Gilberto Piketo Fratin, u svom govoru na sajmu u Riminiju. „Posle 25 godina ovaj broj je 40 puta veći i dostigao je 130.000 kvadratnih metara. Brojeve koji nam daju predstavu o mogućnostima treba iskoristiti kako za budućnost, tako i za tehnologije koje nam omogućavaju da sagledamo drugačiji način proizvodnje energije“.

Ecomodo će naredne godine biti održan u Riminiju od 7. do 10. novembra 2023. godine, a njemu će prethoditi, od 22. do 24. marta 2023. godine, prvo izdanje Sajma K.EY The Renewable Energy Expo („spin-off“ sajma KEY ENERGY koji će postati autonoman sa duplo većim prostorom).

Izvor: Ecomondo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti