Doneta Uredba: Veće uštede za proizvođače zelene energije

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

Na nedavno održanoj sednici Vlade Republike Srbije usvojen je novi akt koji se tiče naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije. Ključna promena predstavljena ovom uredbom je smanjenje troškova za one kupce koji sami proizvode zelenu energiju, dok za ostale korisnike ovih usluga naknade ostaju iste.

Novi način obračuna naknade sada prednost daje kupcima koji su ujedno i proizvođači, budući da se obračun zasniva na neto potrošnji električne energije, umesto na količini energije preuzete iz mreže. Ovo znači da će kupci koji proizvode energiju za svoje potrebe plaćati manje, što će direktno uticati na smanjenje njihovih mesečnih računa za struju, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Pročitajte još:

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, istakla je da ova uredba doprinosi boljem finansijskom položaju kupaca-proizvođača, omogućavajući im veće uštede. Uredba takođe usklađuje različite poreze i naknade za ove kupce, uključujući PDV, akcize i naknadu za energetsku efikasnost.

Đedović Handanović je naglasila značaj energetske tranzicije i potrebu za učešćem svih segmenata društva u njoj, uključujući građane, privredu i državu. Takođe je pomenula značajan rast kapaciteta prozjumera u poslednjih 20 meseci i državnu podršku u razvoju solarnih elektrana među domaćinstvima.

Uredba predviđa da će se u slučajevima kada povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju negativnu premiju Elektroprivredi Srbije, ta premija koristiti primarno za umanjenje računa za električnu energiju građana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti