Fabrike kamene vune pokretač održive proizvodnje i razvoja

Foto: Knauf Insulation

Malo je poznato da su prvi koraci u reciklaži otpadnog materijala u Srbiji napravljeni još 90-tih godina prošlog veka. U surduličkoj fabrici Vunizol otvara se pogon za reciklažu kamene vune, a kada se ona pomeša sa cementom, može da se vrati u proizvodnju ili da se koristi za proizvodnju pločnika po kojima i danas hodamo u Beogradu, Vrnjačkoj banji ili Surdulici. Vunizol je sada deo nemačkog giganta u proizvodnji građevinskih materija Knauf Insulation, a surdulička fabrike predstavlja primer za održivo poslovanje – počev od zaštite zaposlenih na svojim radnim mestima do brige o lokalnoj zajednici i ekologiji.

Nedavno je u Surdulici obeleženo pola veka od otvaranja fabrike za proizvodnju kamene vune. Na svečanosti u krugu fabrike, penzionisani radnici, najstariji i najmlađi zaposleni, predstavnici republičkih organa, lokalne zajednice, matične kompanije… mogli su da se prisete svih važnih momenata iz bogate istorije ovog pogona. Koliko je truda i dobre volje bilo potrebno kako bi se ispoštovali svi strogi nemački standardi i dobio vrhunski građevinski materijal koji štiti od hladnoće, toplote, ali i štiti od širenja požara. Ali i sva zakonska akta o zaštiti životne sredine uz stalna ulaganja u održivu i ekološki prihvatljivu proizvodnju.

,,Od kako je počela sa radom, naša fabrika je bila ne samo pokretač lokalne privrede već i inovator u svim segmentima poslovanja. Bilo je više investicionih ciklusa u fabriku u proteklih pola veka. Možda najznačajniji jesu oni koji su došli sa privatnim vlasnikom, kompanijom Knauf, koja je krajem 2005. godine akvizicijom preuzela fabriku. Novom proizvodnom linijom koja je instalirana 2007. godine višestruko su povećani kapaciteti, što je omogućilo rapidan rast proizvodnje i prodaje. Sam podatak da je proizvodnja i prodaja pod Knauf Insulation-om udesetostručena dovoljno govori o tome’’, kaže za naš portal Tihomir Civkaroski, generalni direktor Knauf Insulation za regiju Istočna Evropa – jug.

Pročitajte još:

U fabrici u Surdulici, ali i u centrali u Beogradu, posebno su ponosni na činjenicu da je upravo srpska fabrika 2018. godine proglašena za najbolju fabriku kamene vune u Knauf Grupi. Glavni parametri su bili bezbednost zaposlenih, troškovi proizvodnje i proizvedene količine. Fabrika je odnela pobedu u svim kategorijama.

Sve to je postignuto pre svega zahvaljujući trudu zaposlenih, kao i velikim ulaganjima – od 2007. godine do danas Knauf je investirao ukupno 50 miliona evra u sve segmente proizvodnje.

Poslednja velika investicija sprovedena je 2023. godine, i tom prilikom zamenjen je veći deo opreme: instalirana je nova taložna komora kružnog oblika, takozvani „bubanj” i rekonstruisan je veći deo polikondenzacione komore – dva ključna elementa za postojanost i kvalitet proizvoda. Novitet su i dve robotske ruke na kraju linije, kao i nova mašina za paletizaciju robe.

Veliki deo investicije uložen je direktno u zaštitu životne sredine, pa je tako instaliran savremeni sistem za odsumporavanje, novi dimnjak i novi filteri za prečišćavanje vazduha. Napravljen je savremeni parking za kamione i proširen skladišni kapacitet.

Fabrika posluje u skladu sa najsavremenijim standardima i po principu kontinuiranog unapređenja (Continuous Improvement), sa brojnim savremenim digitalnim rešenjima koja zaposlenima olakšavaju dnevne aktivnosti a kupcima pružaju odlično korisničko iskustvo.

U Knauf Insulationu obećavaju da neće ovde stati i da svaka naredna godina donosi i neke novine u poslovanju.

,,Održivi razvoj i cirkularna ekonomija su ono što će obeležiti narednu deceniju rada naše fabrike na koju ćemo, verujem, da budemo još ponosniji kada Knauf grupa bude slavila 100 godina poslovanja, 2032. godine. Energična ekipa kolega koja svakodnevno radi u našoj fabrici je otvorena za nove izazove koji će, kako kompaniji tako i našim poslovnim partnerima, doneti bolje sutra’’, kaže na kraju razgovora Tihomir Civkaroski.

Izvor: Knauf Insulation

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti