Donacija monahinja za odbranu od poplava – nekadašnji samostan u Nju Orleansu

Stanovnici Nju Orleansa imaće jednu brigu manje na umu nakon što su monahinje donirale svoj posed kako bi se na njemu „zazelenela“ jedna od najvećih urbanih močvara u Sjedinjenim Američkim Državama za prirodno skladištenje i do 25 miliona litara tečnosti. Močvara će „olakšati posao“ postojećem dotrajalom drenažnom sistemu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Zahvaljujući aktu dobročinstva, obalni grad na reci Misisipi će biti bezbedniji od poplava i potonuća tla unaprediće se kvalitet vode. Povrh toga, novi prostor će ulepšati komšiluk i pružiti tamošnjim žiteljima i turistima mesto za rekreaciju, odmor i zdravstveni oporavak. Lokacija će biti namenjena i održavanju radionica za povećanje nivoa ekološke svesti dece i odrasli.

Izgradnja vodenog vrta Mirabo treba da počne na proleće 2020. godine.

Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa ovim projektom jeste to što Mirabo „niče“ na teritoriji samostana koji je razrušen za vreme uragana Katrina 2005. godine. Umesto da se upuste u posao obnove objekata ili da prodaju zemljište investitorima, časne sestre su ga poklonile lokalnim vlastima Nju Orleansa pod uslovom da ono bude iskorišteno u svrhe razvoja i zaštite kvarta.

Donatorke su oberučke prihvatile ideju o vodenom vrtu zato što bi se, prema njihovim rečima, njenim ostvarenjem manifestovala svetost i lepota područja i napravio bi se pomak u načinu na koji ljudi poimaju zemlju i vodu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Mirabo je deo šireg gradskog plana za upravljanje vodama u okviru koga će biti napravljena dva bazena za prikupljanje vode – jedan za prikupljanje gotovo 40 miliona litara kišnice, a drugi za zadržavanje podzemnih voda.

U projekat vodenog vrta će biti uloženo ukupno 23 miliona dolara. Procenjeno je da će koristi od smanjenja poplava biti dvostruko veće od investicije.

Planirana transformacija biće izvedena prema zamisli projektnog biroa Waggoner and Ball.

Travnate površine pokrivene „snažnim“, brzorastućim, autohtonim biljkama će upijati kišnicu i uklanjati zagađujuće supstance iz vazduha, očekuju arhitekte.

Klimatske promene i porast nivoa mora uvećavaju opasnost od poplava, a Mirabo je tek jedno od potencijalnih rešenja.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti