Dogovorene mere za rešavanje problema u vezi sa ispuštanjem vode iz HE „Pirot“

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O problemu ispuštanja vode iz hidroelektrane “Pirot”, koje značajnije utiče na vodostaj Nišave i gradsko kupalište na ovoj reci, razgovarali su Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, predstavnici Javnog preduzeća “Elektroprivreda” Srbije i grada Pirota. Na sastanku su dogovorene konkretne mere kojima će se rešiti ovaj dugogodišnji problem.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike za inspekcijske poslove Zoran Pavlović rekao je da je dogovoreno da grad Pirot i HE “Pirot” uspostave saradnju tako što će propisati proceduru i način obaveštavanja građana u svim režimima rada ove hidroelektrane.

“Ministarstvo će kontrolisati sprovođenje ovog dogovora, kao i datih procedura i uputstava”, rekao je Pavlović.

Direktor Sektora za održavanje i naknadna ulaganja u postojeća sredstva hidroelektrana i obnovljive izvore energije u EPS-u Dragan Stanković objasnio je da je na sastanku dogovoreno da HE “Pirot” koristi kompenzacioni bazen 1 u skladu sa pravilima o korišćenju, kao i da se uspostavi dnevna komunikacija između predstavnika hidroelektrane i Pirota kako bi građani bili informisani o statusu rada ovog energetskog objekta i njegovog angažovanja.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić preneo je da je pokrenuto rešavanje ovog dugogodišnjeg problema za grad, uključujući dogovor u vezi sa korišćenjem kompenzacionog bazena prilikom ispuštanja vode koje je važno za bezbednost i uspostavljanje sistema komunikacije obaveštavanja javnosti u vodostaju.

“Takođe, dogovorili smo se i da iznađemo trajno rešenje o načinu upravljanja i korišćenja kompenzacionog bazena 2 u Pirotu”, dodao je Colić, navodi se u saopštenju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti