Dodeljena 21 koncesija za izgradnju MHE u Crnoj Gori

kavaric vladimir cdm.me

Ministar ekonomije Crne Gore gospodin Vladimir Kavarić izjavio je u intervjuu za list „Pobjeda“ da je Vlada Crne Gore do sada zaključila 21 ugovor o koncesiji kojim je predviđena izgradnja 41 male hidroelektrane.

Kako je istakao, ukupna instalisana snaga ovih malih hidroelektrana trebalo bi da bude oko 72MW, a očekuje se da će godišnje proizvoditi oko 244GWh električne energije. Dodao je da je okvirna vrednost investicija za male hidroelektrane oko 109 miliona evra, kao i da je do sada izgrađeno 7 malih hidroelektrana ukupne instalisane snage 10,2MW, a čija je godišnja proizvodnja električne energije oko 40GWh.

Gospodin Kavarić je podsetio i da je u toku javna rasprava o Nacrtu plana davanja koncesije za korišćenje vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana za 2016. godinu.

Kada je reč o izgradnji hidroelektrana na Morači i Komarnici, gospodin Kavarić je istakao da su potpisani memorandumi sa predstavnicima Slovenije, Kine i Turske, a da će u narednom periodu biti razmotreni svi predlozi. Dodao je i da je u toku izgradnja vetroelektrane na lokalitetu Krnovo, dok se za vetroelektranu na lokalitetu Možure očekuje prenos prava i obaveza iz ugovora o zakupu zemljišta na novog zakupca kompaniju „Enemalta Plc“. Vetroelektrana na lokalitetu Krnovo imaće instalisanu snagu od 72MW, dok će vrednost investicije biti oko 140 miliona evra, a instalisana snaga vetroelektrane na Možuri je 46MW, dok je vrednost investicije 65 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: cdm.me

izvor: pobjeda.me

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti