Održan sastanak o upravljanju čvrstim otpadom u jugoistočnoj Evropi

uo srna.rs

Krajem prošle nedelje u Ugljeviku u Republici Srpskoj održan je sastanak Grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona „Drina-Sava“ o uključivanju u projekat „Upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim ruralnim i primorskim područjima u regionu jugoistočne Evrope“.

Menadžer za region „Drina-Sava“ gospodin Aleksandar Damjanović izjavio je za Novinsku agenciju SRNA da je cilj projekta unapređenje konceptualnih i organizacionih okvira za integralno upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim ruralnim i primorskim oblastima jugoistočne Evrope kroz definisane specifične ciljeve. Kako je istakao, projekat bi trebalo da doprinese proceni i razvoju najprihvatljivijeg modela za integralno upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim sredinama, podršci razmeni informacija i primera dobre prakse između zainteresovanih strana, ali i prezentaciji primera evropske prakse kada je reč o upravljanju čvrstim otpadom.

Projektni menadžer Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) gospodin Hari Šutoski dodao je da GIZ ovim projektom želi da promoviše regionalnu saradnju između različitih zainteresovanih strana, odnosno zemalja koje su uključene u ovaj projekat. Istakao je i da je potrebno uspostaviti saradnju i dijalog između opština u kojima se stvara čvrsti otpad i opština koje trpe posledice različitog prenošenja otpada.

Sastanak Grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona „Drina-Sava“ o uključivanju u projekat „Upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim ruralnim i primorskim područjima u regionu jugoistočne Evrope“ organizovali su Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi i opština Ugljevik.

Projekat „Upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim ruralnim i primorskim područjima u regionu jugoistočne Evrope“ realizuju Mreža asocijacija lokalnih samouprava u jugoistočnoj Evropi, Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Inače, Stalna radna grupu za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi sastavljena je od članova vladinih institucija u jugoistočnoj Evropi koje su odgovorne za poljoprivredni i ruralni razvoj.

Sandra Jovićević

foto: srna.rs

izvor: srna.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti