Dodela bespovratnih sredstava nevladinim organizacijama za oblast životne sredine

dscn0964

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović prisustvovala je dodeli bespovratnih sredstava predstavnicima nevladinih organizacija, po konkursu koji je sproveo Regionalni centar za zaštitu životne sredine uz finansijsku podršku Švedske razvojne agencije.

Gospođa Božović je ovom prilikom izjavila da je politika zaštite životne sredine pristup koji omogućava punu uključenost i učešće svih zainteresovanih strana, javnost u radu i najviše demokratske principe donošenja odluka. Kako je istakla, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je proteklih godina raspisivalo poziv za finansiranje organizacija civilnog društva. Prosečna vrednost tog poziva je bila oko 20 miliona dinara godišnje. Iz ovog konkursa su finansirani mnogi projekti koji su u manjoj ili većoj meri poboljšali stanje životne sredine u Srbiji, bilo kroz projekte upravljanja otpadom, zaštitom vodnih i zemljišnih resursa, zatim podizanjem svesti građana i njihovim obrazovanjem u ovoj oblasti, ali i pomaganjem donosiocima odluka da pripremaju i sprovode bolje planove i strategije, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

Program podrške organizacijama civilnog društva ima za cilj aktivnije uključenje predstavnika nevladinih organizacija u pregovore sa Evropskom unijom za poglavlje 27 uz primenu principa rodne ravnopravnosti i načela održivog razvoja, kao i zalaganje i učestvovanje u kreiranju, nadzoru i sprovođenju politika zaštite životne sredine i evropskih integracija, uz saradnju i akvitnu podršku resornih institucija, u prvom redu, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ugovore za bespovratna sredstva potpisalo je 11 predstavnika konzorcijuma od 55 organizacija civilnog društva, u vrednosti od 400 hiljada evra.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti