Podrška Sjedinjenih Američkih Država u zaštiti životne sredine

img_3136U prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u sredu 26. oktobra 2016. godine održan je sastanak sa predstavnicima ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Agencije za zaštitu životne sredine S.A.D.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović je tim povodom upoznata sa inicijativom o dodeli stručne i tehničke pomoći Ministarstvu radi unapređenja pravnog okvira koji definiše oblast zaštite životne sredine i klimatskih promena, zatim predloga za mere unapređenja rada inspekcijskih službi i nadzora u oblasti primene pravnog okvira, kao i razmene iskustava u oblasti podizanja svesti organa pravosuđa u delu kažnjavanja počinilaca za dela protiv životne sredine.

Ona se zahvalila na podršci Sjedinjenih Američkih Država u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji, kao i za podršku u sprovođenju suštinskih društveno – ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Republike Srbije. Istakla je da za oblast zaštite životne sredine imamo pet prioritenih oblasti na kojima posvećeno radimo: uspešnu realizaciju pregovora sa Evropskom unijom u pogledu poglavlja 27, životna sredina i klimatske promene, uspostavljanje stabilnog, predvidljivog i održivog nacionalnog sistema finansiranja zaštite životne sredine, jačanje administrativnih kapaciteta, analiza i unapređenje institucionalnog okvira, kako bi se svi sektori koji se pregovaraju pod zaštitom životne sredine našli pod jednim krovom, u prvom redu upravljanje vodama, i obrazovanje i podizanje svesti građana u cilju boljeg razumevanja neophodni zaštite životne sredine. Oblast zaštite životne sredine čini skoro trećinu naših nacionalnih finansijskih i pravnih obaveza u procesu pridruživanja.

Načelnik ekonomskog odeljenja ambasade S.A.D. u Srbij gospođa Karolina Hidea je izrazila spremnost S.A.D. da pomogne Srbiji i tako izazovnom i zahtevnom zadatku kao što je usaglašavanje standarda u oblasti zaštite životne sredine sa standardima EU, u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Na kraju sastanka, državna sekretarka Božović i Karolina Hidea, su potpisale Pismo o razmeni kojim će se Ministarstvu omogućiti stručna i tehnička pomoć Agencije za zaštitu životne sredine S.A.D. u narednom periodu.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti