Do 2024. godine 50 odsto više energije iz OIE

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Gücklhorn)

Ukupni energetski kapaciteti koji se zasnivaju na obnovljivim izvorima povećaće se za 1,2 teravata (TW) do 2024. godine sa prošlogodišnjih 2,5 TW, što je jednako trenutnim ukupnim instalisanim kapacitetima električne energije Sjedinjenih Država, prenosi Rojters.

Solarni paneli će činiti skoro 60 odsto tog rasta, a vetroelektrane na kopnu 25 odsto, pokazuje godišnji izveštaj Međunarodna agencija za energetiku (IEA) o globalnim obnovljivim izvorima energije.

Predviđa se da će udeo obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije porasti sa današsnjih 26 procenata na 30 odsto u 2024. godini.

Pad cena ove tehnologije i efikasnije vladine politike doprineli su povećanju projekcija u pogledu razvoja kapaciteta obnovljivih izvora energije (OIE) u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, navela je IEA.

„Obnovljivi izvori su već drugi najveći izvor elektricne energije na svetu, ali njihov razvoj još uvek treba ubrzati ako želimo da ostvarimo dugoročne klimatske ciljeve, i da poboljšamo kvalitet vazduha i pristup energiji“, izjavio je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

„Budući da troškovi i dalje padaju, imamo sve više razloga za većom primenom solarnih fotonaponskih panela“, dodao je on.

Troškovi proizvodnje električne energije iz PV solarnih sistema instaliranih na kućama, poslovnim zgradama i industrijskim objektima već su pali ispod maloprodajnih cena struje u većini zemalja.

Očekuje se da će se troškovi proizvodnje električne energije iz solarnih panela dodatno smanjiti za 15 do 35 procenata do 2024. godine, što primenu ove tehnologije čini još privlačnijom, ocenjuje IEA.

Međutim, potrebne su reforme politika i tarifa u ovoj oblasti kako bi se osigurao održiv rast PV solarne energje i izbegli poremećaji na tržištima i povećanje cena struje, navodi se u izveštaju.

Izvor: RTV Vojvodina

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti