Koje novine je doneo projekat „Budućnost je u alternativi?“

Foto: Pokrajinski sekreterijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodina

Završna konferencija projekta pod nazivom ,,Budućnost je u alternativi“ organizovana je danas u Kongresnom centru ,,Master“ Novosadskog sajma u okviru Sajma saobraćaja.

Konferencija je realizovana u okviru projekta ,,Gasi svetlo da ti budućnost ne bude mračna“, koji sprovodi udruženje građana ,,Srbija, moj dom“ uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo.

Osnovni ciljevi projekta jesu podizanje svesti i znanja učenika osnovnih i srednjih škola o uštedi energije i posledicama neefikasnog korišćenja energije, kao i povećanje korišćenja električnih vozila kao održivih vidova prevoza, čime bi se doprinelo smanjenju emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte. Transportna politika koju bi naši gradovi trebalo da slede jeste veća upotreba zelenih vidova prevoza.

Predavanjima su prisustvovali učenici Saobraćajne škole ,,Pinki“ i Elektrotehničke škole ,,Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada.

Konferenciju je otvorio Dejan Radivojev, master inženjer saobraćaja i doktorant na smeru Saobraćaj na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Dejan je kao koordinator projekta predstavio aktivnosti koje su realizovane tokom projekta.

Predavanje pod nazivom „Značaj i koristi vožnje bicikla u Novom Sadu“ održala je Jasna Žugid iz udruženja Novosadska biciklistička inicijativa. Predstavila je sve prednosti vožnje bicikla. Takođe, predstavila je i aktivnosti koje ovo udruženje realizuje u oktobru i pozvala prisutne da učestvuju u ovim aktivnostima.

Milan Manojlović iz kompanije E prime održao je predavanje pod nazivom „Električni bicikli — rešenje za gradsku gužvu“. Na ovom predavanju predstavljene su prednosti korišćenja električnog bicikla, kao i proizvodi koje kompanija E prime proizvodi.

„Električni skuteri — 0 litara na 100 kilometara“ bila je tema poslednjeg predavanja koje je održao Vladimir Anid iz kompanije „Motogrini gruppo“. On je skrenuo pažnju na sve pogodnosti koje pružaju elektični skuteri, a posebno je stavio akcenat na očuvanje životne sredine.

Gospodin Anid je koncizno i iskreno opomenuo sve prisutne da dobro razmisle o svom ponašanju i u saobraćaju i prema našoj planeti, ukazao na propuste i greške koje svakodnevno činimo i na moguća rešenja da se te greške isprave.

Izvor: Pokrajinski sekreterijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodina 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti