Đedović: Obezbeđeno stabilno snabdevanje tržišta naftom i naftnim derivatima

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa generalnim direktorom „Naftne industrije Srbije” Kirilom Tjurdenjevim o snabdevanju domaćeg tržišta naftom i naftnim derivatima.

Đedović je poručila da je za resorno Ministarstvo i Vladu Republike Srbije najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.

“Posle 5. decembra, kad stupa na snagu osmi paket sankcija EU prema Ruskoj Federaciji, obezbeđeno je nesmetano dopremanje svih tipova nafte koje su dostupne na slobodnom tržištu, čime će se zadržati sigurnost snabdevanja pančevačke rafinerije. Značajna količina nafte koju uvozimo nije sa teritorija zemalja pod sankcijama. Najvažnije je da bez obzira na energetsku krizu sa kojom se bori čitava Evropa, građani mogu da računaju na neometano snabdevanje svim naftnim derivatima”, navela je Đedović, piše u saopštenju.

Generalni direktor NIS-a čestitao je ministarki na imenovanju i naglasio da NIS, kao društveno odgovorna kompanija, u potpunosti razume prioritete i nepredvidive okolnosti u kojima se naftna industrija nalazi u ovom trenutku na svetskom nivou.

„Zahvaljujući pravovremenom planiranju NIS je obezbedio dovoljne količine nafte za pančevačku rafineriju i posle 5. decembra. Rafinerija će nastaviti da radi maksimalnim kapacitetom, a nafte i naftnih derivata će biti dovoljno. U narednoj godini planiramo investicije u obnovljive izvore energije kao i nastavak naših društveno odgovornih projekata“, naglasio je Tjurdenjev.

Jedna od tema sastanka bila je i rad TE-TO Pančevo, snage oko 200 megavata, koja doprinosi stabilnom snabdevanju električnom energijom građana i privrede kroz proizvodnju toplotne i električne energije uz visoki stepen iskorišćenja prirodnog gasa kao energenta.

Budžetska podrška Evropske unije od velike važnosti

Tema sastanka ministarke Đedović i Maćeje Popovskog, direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju bila je energetska bezbednost.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„Energetska bezbednost apsolutni je prioritet, ne samo Srbije, već celog sveta. U ovim neizvesnim vremenima, sa rastućim troškovima energije i energenata, budžetska podrška Evropske unije je od velike važnosti za našu zemlju. Upravo je zbog sigurnosti snabdevanja, ali i zbog diverzifikacije izvora, za Srbiju od strateškog značaja gasna interkonekcija sa Bugarskom, kao i izgradnja Transbalkanskog koridora za prenos električne energije. Razmišljamo i o drugim interkonekcijama, jer samo umrežen region može biti energetski bezbedan“, izjavila je ministarka Đedović.

Naglasila je da je opredeljenje Srbije da ide ka stvaranju održivog i zelenog energetskog sektora, koji će obezbediti kontinuitet snabdevanja i dostupnost energije i energenata, uz poštovanje svih standarda zaštite životne sredine.

„Srbija kroz pristupne pregovore radi na usaglašavanju sa standardima Evropske unije u oblasti energetike. U toku je izrada Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i nove Strategije razvoja energetike, kojima će se definisati put energetske tranzicije i ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije štetnih gasova, a poštujući principe pravedne tranzicije, koja ima visoke investicione i socijalne troškove“, poručila je Đedović.

Popovski je istakao da je EU je posvećena podršci Srbiji i u dugoročnom poboljšanju energetske bezbednosti, uključujući i smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva

“Evropska komisija je u procesu pripreme značajnog paketa podrške za energetiku Zapadnog Balkana koji će uključivati i ciljanu budžetsku podršku od 165 miliona evra Srbiji za podršku ugroženim domaćinstvima i preduzećima, i dodatnih 500 miliona evra za region za ulaganja u energetsku infrastrukturu”, naveo je Popovski.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, Popovski je pozvao Ministarstvo da koristi najnoviji izveštaj Evropske komisije o Srbiji kao smernicu za dalje reforme i istakao važnost proaktivnog učešća Srbije u energetskoj platformi EU.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Đedović je održala i odvojene radne sastanke sa rukovodstvom „Elektrodistribucije Srbije“ i „Elektromreže Srbije“ kako bi se detaljno upoznala sa trenutnom situacijom u tom javnim preduzećima i investicionim planovima za narednu godinu.

Na sastanku sa Bojanom Atlagićem, v.d. direktorom EDS-a istaknuta je važnost ulaganja u niskonaponsku mrežu kako bi se povećala pouzdanost snabdevanja električnom energijom. Konstatovano je da posebna pažnja u narednom periodu mora biti usmerena na realizaciju projekata koji imaju za cilj smanjenje gubitaka na mreži, odnosno, projekata izmeštanja mernih mesta, zamene brojila i automatizacije srednjenaponske distributivne mreže.

Kada je reč o EMS-u, konstatovano je da je da je neophodno nastaviti rad na započetim kapitalnim investicijama u elektroenergetsku infrastukturu, pre svega izgradnji strateškog projekta Transbalkanskog koridora. Na sastanku sa generalnom direktorkom tog preduzeća Jelenom Matejić bilo je reči i o novim energetiskim kapacitetima, reverzibilnim, hidroelektranama, solarnim i vetroelektranama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti