Dizajnirana za Mars, spremna za Zemlju – NASA razvila neuništivu bezvazdušnu gumu

Foto: Tviter skrinšot

Da li se guma opravdano može nazivati „gumom“ ukoliko je sazdana pretežno od metala? Odgovor na ovo pitanje moraće da sačeka budući da je nomenklatura najmanje relevantna u trenutku kada se svet polako oprašta od pneumatika.

Nekoliko prototipova bezvazdušnih guma već je ugledalo svetlost dana, a sada je i Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) predstavila svoj revolucionarni točak koji, kako navode, predstavlja održivo i ekološko rešenje.

Priča o metalnim točkovima započinje sa svemirskim ekspedicijama. Kako se NASA ne bi našla u neprilici da im prilikom obilaska ekstremnih terena Meseca i Marsa pukne guma, bilo je neophodno dizajnirati gotovo neuništivu gumu koja bi bila podjednako elastična i efikasna kao one koje danas koristimo.

Godine istraživanja dovele su ih do „pametne gume“ koja je sačinjena od memorijskog metala i, ma koliko da je istežete i savijate, uvek se vraća u svoju prvobitnu molekularnu strukturu.

Ova guma ne sadrži vazduh i može trajati koliko i samo vozilo, pa čak i duže. Otporna je na bušenje i nikada se ne može izlizati, a ono što je najbolje jeste to što se značajno redukuje otpad koji stvaraju potrošeni pneumatici. Pametne gume su lake, izdržljive, jednostavne, bezbedne i imaju široku primenu – od bicikala i automobila do građevinskih mašina i aviona.

Nije prvi put da Nasina naučna i tehnološka dostignuća uđu u svakodnevnu upotrebu miliona ljudi. Mnogi su miran san pronašli tek na memorijskoj peni, prvobitno razvijenoj radi unapređenja bezbednosti letelica, a izvesno je da će istu sudbinu imati i pametna guma.

Startap kompanija The SMART Tire Company neumorno radi na ostvarenju tog cilja jer, kako navode na svom sajtu, za primenu pametne gume nema ograničenja.

Nova era za biciklizam

Pod sloganom „Dizajnirana za Mars, spremna za Zemlju“, kompanija je već obznanila da je prototip gume za bicikle, pod nazivom „METL“, spreman za komercijalnu proizvodnju. Sudeći po kvalitetima gume za dvotočkaše, velike su šanse da će METL prerasti u veliku američku fabriku guma.

Ideja je da pametne gume za bicikle obezbede udobnu vožnju kao i pneumatici, premda će biti otporne na cepanje i izduvavanje koje često muči bicikliste.

Dodaje se i da će, za razliku od nasinog prototipa na slici, komercijalni proizvodi biti zatvoreni posebnom gumom i poliuretanskom integracijom, pa metal neće biti u direktnom dodiru sa tlom.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti