DIGITALIZACIJOM DO ODRŽIVIH, OTPORNIH I HIPEREFIKASNIH ZGRADA

Foto: Schneider Electric

Do sada je više puta bilo reči o važnosti digitalizacije u poslovanju. Ovog puta želimo da stavimo akcenat na digitalizaciju objekata i koristi koje ona pruža vlasnicima zgrada i timovima za održavanje pri donošenju odluka i ostvarivanju zacrtanih ciljeve održivosti. Ovim rečima nas je Miloš Vuksanović, direktor prodaje za komercijalne i industrijske objekte za tržišta Srbije i Crne Gore u kompaniji Schneider Electric, uveo u priču o važnosti otvorenih BMS (Building Management Sistem) platformi i povezanim pametnim zgradama.

Jedno od takvih rešenja je upravo EcoStruxure™ Building Operation, kao deo rešenja EcoStruxure™ Building. U godini jubileja – proslave 20 godina kompanije Schneider Electric na ovim prostorima, Miloš Vuksanović je pričao o važnosti ispunjenja ciljeva održivosti i načinima za njihovo dosezanje.

“Naše iskustvo u industrijskoj automatizaciji potvrdilo je važnost otvorenosti, povezanosti i interoperabilnosti platformi, čije funkcije dozvoljavaju da mašine rade zajedno u rešavanju najkompleksnijih problema sa kojima se organizacije svakodnevno suočavaju”, objasnio je na početku Vuksanović i dodao da su ove karakteristike podjednako važne za moderne zgrade, i kao takve predstavljaju primer za to kako postići nultu emisiju ugljen-dioksida

“Da bi se globalno zagrevanje zadržalo na 1,5 stepeni neophodno je emisiju štetnih gasova svesti na 45 odsto do 2030. godine i postići net-zero do 2050. Zgrade ispuštaju blizu 40 odsto ugljen-dioksida, a vlasnici i rukovodioci objekata moraju da pronađu način da se emisija ugljen-dioksida svede na minimum što je pre moguće”, podsetio je Vuksanović na Pariski sporazum.

 FOKUSU:

Schneider Electric veruje da nove i postojeće zgrade moraju krenuti u modernizaciju, a to podrazumeva njihovu transformaciju u potpuno električne i potpuno digitalne. Prema rečima našeg sagovornika, to znači pretvaranje svih opterećenja zasnovanih na fosilnim gorivima, kao što je grejanje, u efikasnije električne tehnologije. To takođe znači da digitalizacijom dobijamo podatke koje dalje koristimo za dublji uvid i kontrolu objekta, troškova i efikasnosti. 

Foto: Schneider Electric

Objašnjavajući kako to funkcioniše, Vuksanović je rekao da je sve zasnovano na prikupljanju informacija i upotrebi automatizacije koji deluju harmonično da bi ostvarili ove ambiciozne ciljeve. 

U tom smislu on je istakao nekoliko tačaka koje to zahtevaju:

  • Sistemi u objektu koji međusobno komuniciraju – kada se zaista integrišu i povežu svi sistemi jednog objekta koji razmenjuju informacije, to doprinosi boljim odlukama u sektoru za održavanje u objektu.
  • Fleksibilnost sistema da se prilagođava i odgovori na potrebe vlasnika, stanara i čitavog društva kako danas tako i u budućnosti.
  • Ostvarivanje punog potencijala svih dostupnih podataka.

„Nove generacije BMS-a odgovaraju na sve ove potrebe i njihovom implementacijom se grade zgrade budućnosti. Moderni otvoreni BMS nudi povezanost, interoperabilnost i inteligenciju. On pomaže u procesu povezivanja svih uređaja u jednom objektu u zajednički kontrolni centar koji upravlja svim operacijama”, istakao je Miloš Vuksanović. 

On je ukazao na rešenja nove generacije pametnih zgrada koja su dostupna danas, a jedno od njih je iz portfolija kompanije Schneider Electric.

Piredila: Milica Marković

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala UPRAVLJANJE OTPADOM.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti