Deceniju rasta naftne industrije uništila pandemija

Foto-ilustracija: Unsplash (Juan Martinez)

Kako prenosi Nova ekonomija, globalna potražnja za naftom će tokom ove godine opasti za 9,3 miliona barela dnevno međugodišnje, dok će potražnja za najvažnijim energentom samo u aprilu opasti za oko 29 miliona barela dnevno, upozorila je Međunarodna energetska agencija (IEA) u svom poslednjem mesečnom izveštaju.

U drugom kvartalu 2020. godine pad će iznositi oko 23 miliona barela. Oporavak tržišta u drugom polugodištu će biti postepen, zbog čega se očekuje da će u decembru međugodišnja potražnja i dalje biti za 2,7 miliona barela manja.

Iako su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nedavno postigle dogovor o smanjenju proizvodnje sa Rusijom i Meksikom, to će smanjiti globalni autput samo za 9,7 miliona barela po danu. IEA napominje da se dalja smanjenja očekuju i od Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Rane procene ukazuju da su i Kina i SAD uvećale svoje zalihe, ali da su globalne zalihe ispod petogodišnjeg minimuma.

„Mere ograničenja kretanja su na snazi u 187 zemalja i, mada se oni razlikuju po obimu, aktivnosti u transportnom sektoru dramatično su pale gotovo na celoj planeti. Čak i uz pretpostavku da će ograničenja kretanja biti ublažena u drugoj polovini godine, očekujemo da će globalna potražnja za naftom u 2020. godini pasti za 9,3 miliona barela dnevno u odnosu na prethodnu godinu, čime bi bila izbrisana skoro deceniju rasta“, zaključuje IEA.

Izvor: IEA, Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti