Cena nafte padaju uprkos dogovoru o rekordnom smanjenju proizvodnje

Nova ekonomija prenela je navode CNBC da su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i druge države koje prozivode taj energent za vikend su postigle dogovor kojim će proizvodnju nafte umanjiti za 9,7 miliona barela dnevno, odnosno smanjiti količine na globalnom tržištu za nešto manje od 10 odsto.

Sporazum predstavlja najveće organizovano smanjenje proizvodnje u istoriji, a države će se ponovo sastati 10. juna kako bi utvrdile da li će dalje izmene plana biti neophodne.

Foto-ilustracija: Unsplash (Waldemar Brandt)

Dogovor grupa poznate kao OPEK+ prethodno je otežavao stav Meksika koji nije želeo da smanji proizvodnju za 400.000 barela dnevno, pa će po novom planu svoj output umanjiti za 100.000 barela na dnevnom nivou. Od tog pojedinačnog ograničenja se na kraju odustalo kako bi do dogovora uopšte došlo.

Sastancima na kojima je dogovarana proizvodnja energenta, čija je cena umanjena i trenutnom pandemijom koronavirusa, prethodio je i cenovni rat Saudijske Arabije i Rusije, koje su cene Brenta i West Texas Intermediate oborile ispod desetogodišnjeg minimuma.

Cene sirove nafte za isporuku su uprkos dogovoru nastavile da padaju.

Analitičari su prethodno ocenjivali da će postizanje dogovora sprečiti potpuni kolaps tržišta, ali da neće sprečiti dugoročnu štetu čitavom sektoru, javlja Axios. Isti analitičari su ukazivali da se kratkoročno može očekivati pad potražnje za čitavih 20 do 30 odsto.

Sjedinjene Američke Države, Brazil i Kanada mogle bi da umanje proizvodnju za dodatnih 3,7 miliona barela dnevno, ne zbog političkog dogovora nego zato što industrija beleži otpuštanja i jer se proizvodnja smanjuje zbog trenutnih tržišnih uslova, piše Bloomberg.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti