Danas se obeležava Svetski dan vetra

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Svetski dan vetra, obeležava sve svake godine 15. juna od 2007. godine, kada je proglašen. Ovaj dan nastao je prvenstveno sa ciljem podizanja svesti o značaju koji vetar ima za energetsku tranziciju planete.

Kroz istoriju, ljudi su koristili snagu vetra u različite svrhe, a danas, njega najčešće vezujemo za proizvodnju čiste i obnovljive energije.

Prema saopštenju OIE Srbija, u 2023. godini vetar je ostvario najbolji uspeh, zato što je kumulativna snaga vetroparkova premašila brojku od 1 TW.

Kako se navodi, u Srbiji je u ovom trenutku ukupna snaga vetroparkova više od 500 MW. Prisećanja radi, nedavno je u Istočnoj Srbiji otvoren vetropark Krivača, kao jedan od najvećih u regionu. Na godišnjem nivou očekivana proizvodnja zelene energije iznosi 310 GW. Takođe, početkom naredne godine u rad će biti pušten i vetropark Kostolac, koji će proizvoditi električnu energiju za 30.000 domaćinstava.

Pročitajte još:

Na nivou Evrope, udeo vetra u evropskom miksu električne energije iznosi 19 odsto, a najveći udeo energije vetra u svom energetskom miksu imaju Danska sa 56 odsto i Irska sa 36 odsto. Danska je 2021. godine otvorila najveći vetropark u Skandinaviji u Baltičkom moru. Pored toga, ova zemlja je otvorila tender za vetroelektrane na moru, što bi moglo da omogući uspostavljanje najmanje novih 6 GW do 2030. godine.

Takođe, i Nemačka je pred sebe postavila ambiciozne ciljeve, a prema podacima WindEurope reč je o planu sprovođenja aukcije za izgradnju vetroelektrana na kopnu ukupnom kapaciteta 15 GW.

Prema procenama Međunarodne agencije za energetiku (IEA), Evropa će u periodu od 2024. do 2028. godine instalisati godišnje 23 GW nove energije vetra. Ipak, za dostizanje cilja koji je postavljen za 2030. godinu, potrebni su dodatni napori.

Gledajući na svetskom nivou, Kina je postavila novi lični rekord sa 75 GW vetroelektrana u 2023. godini i ostvarila je udeo od 65 odsto u globalnim instalacijama vetra, navodi se u saopštenju OIE Srbija. Za ovom zemljom sleduju Sjedinjene Države, Brazil, Nemačka i Indija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti