Danas se obeležava Dan zaštite prirode Srbije

Foto-ilustracija: Pixabay

Danas se obeležava Dan zaštite prirode Srbije, koji je ustanovljen Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine sa ciljem predstavljanja značaja očuvanja prirodne baštine. Ovaj datum odabran je zato što je 1949. godine prvi put jedno područje dobilo status zaštićenog prirodnog dobra, kada je doneto Rešenje o zaštiti vodopada Velika i Mala Ripaljka na teritoriji opštine Sokobanja.

Seminar za upravljače zaštićenih područja danas je održan upravo u Sokobanji, a ovogodišnja tema je ,,Unapređenje upravljanja zaštićenim područjima – osnovni alat i mehanizam za zaštitu prirode’’.

Mreža zaštićenih područja danas broji 465 prirodnih dobara i obuhvata nacionalne parkove, parkove prirode, predele izuzetnih odlika, rezervate, zaštićena staništa i spomenike prirode, koji se prostiru na preko 700 hiljada hektara i obuhvataju oko osam odsto nacionalne teritorije, navodi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Pročitajte još:

U  proteklih godinu dana proglašena su nova zaštićena područja – predeli izuzetnih odlika „Željin” i „Stolovi”, a povećane su i površine pod zaštitom Predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje” i Specijalnog rezervata prirode „Uvac”.

Na sednici Vlade Republike Srbije održanoj 6. aprila usvojena je Uredba o proširenju ukupne površine Specijalnog rezervata prirode “Uvac” na 11.750 hektara.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti