Daljinsko grejanje Beograda uskoro na otpad

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Centar za upravljanje čvrstim otpadom u Vinči će u narednih mesec dana, po završetku probnog rada, punim kapacitetom početi proizvodnju toplotne i električne energije, navodi se u saopštenju Grada Beograda.

Ovo postrojenje proizvodiće oko pet odsto električne i oko deset odsto toplotne energije iz otpada koji se odlaže na deponiji, rekao je tokom obilaska centra predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i dodao da će se na taj način smanjiti zagađenje u glavnom gradu, a otpad će u znatnoj meri zameniti fosilna goriva.

U pitanju je postrojenje za termičku obradu komunalnog otpada koji će biti iskorišćen za daljinsko grejanje Beograda.

Pročitajte još:

Tokom obilaska postrojenja, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da je kompleks u Vinči jedan od najmodernijih i da radi u skladu sa evropskim standardima.

„Pravo je zadovoljstvo videti kako funkcioniše probni rad postrojenja koje će obezbeđivati toplotnu energiju za više od 25.000 stanovnika i električnu energiju iz otpada za oko 35.000 Beograđana, u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Postrojenje je izgrađeno po najvišim standardima i spremno da ispuni sve uslove zaštite životne sredine prema najbolje dostupnim tehnologijama“, naglasila je ministarka Vujović.

Ona je navela da očekuje da će u sklopu centra u Vinči uskoro biti izgrađeno i postrojenje za sakupljanje i tretman deponijskog gasa, koji će biti sakupljen i iskorišćen za proizvodnju električne i toplotne energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti