Daćete mi šolju kafe, bez kafe – Stiže odmah!

Foto-ilustracija: Unsplash (Clint McKoy)

Osvežavajuća leti, kao ice coffe, ili univerzalna u svakom godišnjem dobu – turska/domaća, espresso sa ili bez mleka, produženi ili kratki, sa ukusom – mocha, irish, a možda i nescafe, bilo kako bilo šolja dobre kafe možda je i najtraženiji napitak.

Dok svako od ljubitelja kafe bira svoju omiljenu koju će popiti danas, ne treba zaboraviti da uzgajanje ove biljke ne usrećuje sve stanovnike naše planete. Plantaže kafe traže prenamenu šumskih područja u ona pogodna za uzgajanje ove biljke. Na taj način deo biodiverziteta ostaje bez zvog staništa, postaje ugrožen, što dalje utiče na ceo lanac ishrane.

Specifični uslovi koje zahteva ova biljka za svoj rast, praćeni velikim količinama vode, ne čine je pogodnom za pravac kojem planeta teži – održivost.

Međutim, startup iz Sijetla, Atomo, uspeo je da iznađe rešenje kojim će se zadržati zadovoljstvo užitka u ukusu ovog napitka, a ujedno okrenuti. Njihova tehnologija omogućava da ekstrahuju jedinjenje kafe iz široko dostupnih izvora hrane, za koju nisu potrebni ovako posebni uslovi uzgajanja i ne zahtevaju u toj meri prenamenu važnih i ugroženih staništa.

Dakle, ova kafa ne koristi zrno kafe, odnosno samu biljku kafe. Štaviše, sastojke čine semenke urme i suncokreta, zatim fruktoza, protein graška, proso, limun, soda bikarbona i drugi. Šolju kafe sastoji se od 28 jedinjena koja se nalaze i u uobičajenoj kafi.

Kafa je proizvod koji je sve više tražen, a ukoliko ova industrija nema za cilj da se proširi na tolike površine koje nisu ekološki prihvatljive, neće moći da isprati potražnju.

Neki podaci pokazuju da se godišnje na globalnom nivou ispije više od 800 milijardi šoljica kafe. Zbog toga bi sa osmehom trebalo da podržimo inovativna rešenja, koja će obezbediti sigurno snabdevanje jednim od omiljenih napitaka, uz istovremeni umanjen negativan uticaj na prirodu.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti