Da li ste za čaj od mikroplastike?

Foto-ilustracija: Unsplash (Nathan Dumlao)

Tokom kišnih i prohladnih jesenjih dana svi volimo da uživamo u toplini doma uz okrepljujuću šolju vrućeg napitka. Dok neki preferiraju kafu ili kakao, mnogi se opredeljuju za lekovita dejstva čaja. Konzumiranje čaja savetuje se kao zdrava navika, ali i prijatan ritual. Pomaže kod mnogih zdravstvenih poteškoća i jedna je od primarnih namirnica za kojom posegnemo tokom prehlade i gripa.

Svakako, najzdraviji način spremanja čaja jeste nalivanjem vruće vode preko sasušene biljke. Ipak, većina ljudi pribegava modernijem i bržem rešenju, odnosno pakovanju čaja u malim kesicama.

Prema nedavno sprovedenim istraživanjima, količina mikroplastike koja se nalazi u kesicama čaja je zabrinjavajuće velika. Naučnica Natali Tufenkji došla je na ideju da ispita kolika je zapravo količina mikroplastike koja se može pronaći u kesicama čaja i koja naposletku završi u ljudskom organizmu. Čaj kojim su je uslužili u kafiću bio je zapakovan u novu vrstu kesica od svilenog materijala.

Naučnici sa Univerziteta Mekdžil u Kanadi su prilikom ispitivanja izvadili čaj iz kesice kako ne bi dobili neprecizan reultat, odnosno da ne bi došlo do mešanja supstanci.

Zabrinjavajuće je što jedna kesica čaja u šolju ispušta oko 11,6 milijardi čestica mikroplastike i 3,1 milijardu još sitnijih čestica nanoplastike, što je hiljadu puta više nego količina plastike koja je pronađena u drugom piću ili hrani. Još uvek se ne zna kakve posledice unos ovih čestica ostavlja na zdravlje čoveka.

Foto-ilustracija: Pixabay

Pored podatka da u proseku svaki čovek pojede oko 5 grama plastike nedeljno, što je težina jedne kreditne kartice, informacija o ovakvom dodatku u ishrani nije obećavajuća.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da nije zabeleženo da pomenuta količina plastike pravi zdravstvene probleme kod ljudi, iako je potrebno obaviti još neka istraživanja kako bi se procenilo koliko je zaista štetan njen uticaj na ljudski organizam.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti