Blokiran put ka Kopaoniku zbog izgradnje mini hidroelektrane

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrej Nihil)

Meštani sela Žiljci, kojima su se pridružili žitelji većine potkopaoničkih naselja, blokirali su put od Brzeća ka Kopaoniku jer se protive izgradnji mini hidroelektrane.

I pored svakodnevnih dežurstava, u četvrtak, 3. oktobra, oko pet časova ujutru izvođači radova uspeli su da dovezu mašinu i ograde mesto gde je planirana izgradnja mini hidrocentrale.

Nezadovoljni meštani onemogućili su dopremanje hrane i vode radnicima i obezbeđenju.

To je drugi put za mesec dana da na ovaj način stanovnici potkopaoničkih sela izražavaju nezadovoljstvo i sprečavaju investiciju koja će im, kako kažu, ugroziti reku, a time i egzistenciju.

Polovinom septembra put je u blokadi bio 30 časova i tada su do daljeg odloženi radovi.

Meštanin Goran Čolović kaže za RTS da će blokada puta Brus–Brzeće–Kopaonik trajati dok se ne poništi dozvola koju je, kako tvrdi, investitor dobio nelegalno.

„Dežuramo poslednja tri meseca, ovo je naša reka. Investitoru je dozvola za gradnju izdata protivzakonito. Čekamo da se te dozvole ponište, što je predsednik opštine Brus obećao“, dodaje Čolović.

„U toku je poništvanje dozvole jer nisu ispunjeni uslovi za njeno izdavanje. Nisu rešeni imovinskopravni odnosi. Od reke živimo, polivamo naše voće i bašte“, dodaje Čolović.

Poručuje da će blokada trajati dok se problem ne reši.

Saobraćajna policija u Brusu preusmerava vozila na putni pravac preko Krive Reke, koji je desetak kilometara duži.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti