„Krv, napor, suze i znoj“ – 70 godina kasnije

„Nalazimo se u početnoj fazi jedne od najvećih borbi u istoriji… Nemam da vam ponudim ništa sem krvi, napora, suza i znoja! Pred nama je strašno iskušenje. Pred nama je mnogo, mnogo dugih meseci sukobljavanja i patnje“, rekao je 1940. godine Vinston Čerčil u obraćanju parlamentarcima Ujedinjenog Kraljevstva, tražeći podršku i poverenje naroda za vreme trajanja Drugog svetskog rata. Smatra se da je britanski premijer svoj nadaleko čuveni govor oblikovao po uzoru na Đuzepea Garibaldija koji je revolucionarnim snagama u Rimu 1849. godine „velikodušno“ obećao glad, žeđ, marševe, borbu i smrt.

Iako su obojica svoje reči krojili za potrebe nekih vremenski udaljenih perioda, ne bi začudilo da ih na nekom klimatskom protestu izgovori neki od aktivista.

Foto-ilustracija: Pixabay

Smrt – Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, između 2030. i 2050. godine, očekuje se 250 hiljada dodatnih smrtnih slučajeva godišnje prouzrokovanih klimatskim promenama. Rezultati istraživanja otkrili su da će, usled porasta temperature, biti ugroženo zdravlje svih kategorija stanovništva, a na udaru će se posebno naći deca u zemljama u razvoju i to najviše zbog neuhranjenosti. Kako bi nečiji stomaci bili puni, nečije ruke moraju da ostanu prazne.

Našom planetom, dakle, kruži bauk klimatskih promena. U hajku protiv njega, sjedinila se većina svetskih sila, vatikanski papa i nemačka kancelarka.

Borba – Ipak, u borbi protiv klimatskih promena postoje i dezerteri. Jedan od njih je američki predsednik.

Šta ostatak čovečanstva koji se odazvao pozivu za regrutaciju čini da bi zauzdao temperaturu?

Foto-ilustracija: Unsplash (Mika Baumeister)

Marševi – Maršira sa zahtevom za spas Zemlje koja gori.

Žeđ – S obzirom na to da se vatra i voda ne slažu, ostaje pitanje koja će da odnese pobedu.

Tečnost bez boje, mirisa i ukusa važi za izvor života. Tri dana bez vode…

Glad – …ima istu posledicu po ljude kao i tri nedelje bez hrane. Smrt.

Znoj – Ukoliko želimo da izbegnemo da nas klimatske promene jednog po jednog liše dragocenih resursa i zbrišu, ulicama treba da lijemo znoj…

Suze – …zato što ukoliko ne bude vode, nećemo moći ni da plačemo za njom.

Napor – Hajde da i petkom i svakim drugim danom budemo usmereni na budućnost!

Krv – Nemojte da vas zastraši to što je tokom klimatskih demonstracija ulicama već poteklo 1.800 litara krvi! Za sada je ona isključivo lažna. Pokret za zaštitu životne sredine „Pobuna protiv izumiranja“ je 3. oktobra pomoću vatrogasnog vozila ispalio tu količinu vode obojene crvenom farbom za kosu po Ministarstvu finansija u Londonu nezadovoljan njihovom preraspodelom sredstava.

„Nalazimo se u početnoj fazi jedne od najvećih borbi u istoriji…“

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti