Da li je postignut dogovor za spas planete?

Foto-ilustracija: Pixabay (Couleur)

Sveobuhvatan sporazum o zaštiti 30 odsto kopna i okeana planete do 2030. godine potpisalo je oko 190 zemalja učesnica Konferencije Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu COR 15 koja je održana u Montrealu. Potpisnici ovog sporazuma obavezali su se da će preduzeti i druge mere kako bi smanjili gubitak biodiverziteta i rastuće klimatske krize, koja sve više utiče na zalihe vode i hrane na planeti. 

Posle više od četiri godine pregovora, i odlaganja zbog pandemije koronavirusa, u Montrealu se dugo razgovaralo o promenama koje sto pre moraju stupiti na snagu.

Biodiverzitet širom sveta nestaje zastrašujućom brzinom, istraživači predviđaju i upozoravaju da je milion biljaka i životinja u opasnosti od izumiranja, mnoge u periodu od svega desetak godina. Nažalost to nije bilo dovoljno da se Sporazum potpišu i Sjedinjene Američke Države i Vatikan. 

„Ovo je ogroman pomak za prirodu. Ovo je nivo očuvanja koju nikada ranije nismo videli“, rekao je o sporazumu Brajan O’Donel, direktor Kampanje za prirodu.

Pročitajte još:

Sveukupno, sporazum predviđa skup od 23 ekološka cilja. Najistaknutiji, poznat kao 30×30, stavio bi pod zaštitu 30 odsto kopna i mora. Trenutno je zaštićeno oko 17 procenata kopna planete i otprilike osam procenata njenih okeana, uz ograničenja aktivnosti poput ribolova, poljoprivrede i rudarstva.

Foto-ilustracija: Pixabay

Jedna od veoma važnih tačaka ovog sporazuma je i da do 2030. godine treba izdvojiti 200 milijardi dolara godišnje za spas biodiverziteta iz javnih i privatnih izvora finansiranja. 

Zemlje sa južne hemisfere, uključujući Brazil, Indoneziju i Demokratsku Republiku Kongo, najbogatije su biodiverzitetom i u njima se nalaze zemlje tri najveće prašume na svetu, traže da vlade pristanu na stvaranje novog fonda za biodiverzitet kao deo Montrealskog pakta za nove ciljeve očuvanja.

Bogate zemlje su se složile da obezbede pomoć od 30 milijardi dolara za biodiverzitet do kraja decenije, za šta se veruje da predstavlja značajno povećanje u odnosu na sadašnji nivo izdvojenih sredstava. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti