Da li će nestati lemuri sa Madagaskara?

Foto: Wikipedia/
Mathias Appel

Lemuri ogrličari predstavljaju izuzetno ugroženu vrstu čije jedino stanište je u prašumama na istoku Madagaskara.

Po izgledu liče na pande i veći su od drugih podvsrta lemura. Mogu imati crno-belo ili crvenkasto krzno. Život provode na velikom drveću i usled pojačane seče, javlja se opasnost i za njih.

Stručnjaci se plaše da njihova staništa mogu nestati do 2080. godine usled uticaja klimatskih promena, ali i brzog nestanka šuma.

Jedan od autora ove studije o opasnosti za lemure na Madagaskar je i Adam Smit, ekolog u Botaničkoj bašti u Misuriju, smatra da, iako razloga za brigu nesumnjivo ima, istovremeno i dalje se može raditi na poboljšanju situacije.

Foto: Wikipedia/SurreyJohn

Stručnjaci su proučavali promene koje su usledile u periodu od početka novog milenijuma do 2014. godine i pokušali da na osnovu toga procene brzinu promena kojima su izložene ove prašume, a samim tim i pojedine, već ugrožene vrste, specifične za ove ekosisteme.

Postoji oko 100 teritorija na kojima bi drveće trebalo biti van opasnosti, ali tako je samo na mapi. I dalje je opasnost u ilegalnoj seči šuma, kao i zbog potencijalnih požara.

Ukoliko bi se autori ove istraživačke studije vodili optimističnim scenarijom, pretpostavka bi bila da nijedna šuma u zaštićenim područjima neće biti izgubljena, odnosno da će polovina ostrvskih prašuma opstati do 2070.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti