CROPEX i HOPS deo regionalnog IBWT projekta

 

Foto-ilustracija: Pixabay

Hrvatska berza električne energije CROPEX i Hrvatski operator prenosnog sistema HOPS nedavno su postali deo regionalnog projekta Italian Borders Working Table (IBWT), čime su otvorena vrata ka povezivanju hrvatskog tržišta električne energije na evropsko tržište u sklopu projekta Multi-regional coupling (MRC) koji u ovom trenutku obuhvata 19 zemalja koje pokrivaju 85 odsto evropske potrošnje električne energije.

Regionalni IBWT projekt pokrenut je 2012. godine u svrhu implementacije evropskog ciljnog modela za dodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta i upravljanje zagušenjima. Cilj projekta bila je implementacija mehanizma povezivanja tržišta za dan unapred na italijanskim granicama. U februaru 2015. godine granice IT-FR, IT-AT i IT-SI povezane su sa panevropskim projektom MRC, a granica SI-AT povezana je u srpnju prošle godine.

HOPS je, zajedno s CROPEX-om, pokrenuo formalnu proceduru za pristupanje IBWT projektu 6. maja 2016. godine slanjem zahteva za status posmatrača, a formalnim ulaskom u projekat uskoro će biti definisan vremenski plan realizacije projekta zajedno sa datumom povezivanja hrvatskog dan unapred tržišta na evropsko MRC tržište.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti