Crnogorsko ministarstvo će predložiti ukidanje PDV-a na solarne panele

Foto-ilustracija: Pixabay (Colmkay)

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore priprema nove mere za ublažavanje posledica energetske krize. Ministar finansija Aleksandar Damjanović daće predlog za ukidanje poreza na dodatu vrednost na solarne panele.

“Smanjenje PDV-a na solarnu energiju ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima što će dugoročno osigurati bolje snabdevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije”, rekao je Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja.

Kako se navodi na sajtu Vlade Crne Gore, zbog poremećaja na tržištu energenata tokom proteklih meseci Vlada je smanjila za 50 odsto akcize na gorivo zbog čega je ono najjeftinije u regionu, dok je kroz saradnju MERT-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ograničena cena peleta na maksimalno 269 evra po toni kod proizvođača i 320 evra u trgovini na malo.

Podsetimo, Vlada Republike Hrvatske na nedavno održanoj sednici, najavila je da će, uz sve mere za ublažavanje posledica energetske krize, ukinuti PDV na ulaganja u solarne panele.

Na ovaj način, vlada ove zemlje želi da dugoročno osigura snabdevanje električnom energijom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti