Crnogorske NVO obavestile EU o devastaciji korita reke Tare

Grupa nevladinih organizacija iz Crne Gore informisala je juče Generalni direktorat Evropske komisije (EK) za životnu sredinu o nastavku zabrinjavajućeg odnosa Vlade Crne Gore prema uticaju izgradnje autoputa na reku Taru.

Foto: Screenshot You Tube

Pismo Direktoratu uputili su Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Green Home, Ekološki pokret Ozon, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Sjeverna zemlja, Breznica, Crnogorsko društvo ekologa i Naša akcija.

U pismu, direktoru Direktorata Daniela Kaleha i njegove pomoćnike Luisa Hereru i Natali Pauels, navodi se da snimci sa terena pokazuju da Vlada Crne Gore kontinuirano toleriše očiglednu devastaciju korita Tare i zanemaruje konkretne preporuke evropskih institucija kada je u pitanju zaštita te reke.

„Snimci koje je Istraživački centar MANS-a napravio prethodne sedmice pokazuju da je CRBC otvorila još jednu nelegalnu deponiju za odlaganje materijala koji nastaje bušenjem tunela, a da su u potpunosti izostale bilo kakve mere zaštite na kojima u kontinuitetu insistira EU“, kaže se u pismu.

Navodi se da su snimci sa terena načinjeni u nekoliko navrata ovog proleća pokazali da količina građevinskog otpada na obalama Tare samo raste, ali i da CRBC nesmetano otvara nove deponije, bez kontrole nadležnih organa.

Sve to se, kako su kazali iz NVO, dešava uprkos apelima sa važnih međunarodnih adresa.

Navodi se da je i izveštaj UNESCO-a, objavljen pre nekoliko dana, demantovao resornog ministra Pavla Radulovića, koji je u medijskim istupima tvrdio da je sa rekom sve u redu i da devastacije nema.

„Ipak, UNESCO navodi da će ostati vidljive posledice izgradnje autoputa na reku Taru, uprkos planu remedijacije, ali i da reka trpi još uvek nejasne posledice zbog izvođenja radova u njenom koritu, kao i da se mora doneti hitan plan upravljanja tim posledicama i uticajima“, kaže se u pismu.

Potpisnici pisma traže od Evropske komisije traže da od Vlade Crne Gore zahteva poboljšanje transparentnosti projekta izgradnje autoputa koja je, kako su kazali, na izuzetno niskom nivou.

„Budući da je velika većina informacija o projektu proglašena tajnom, a da i ono malo informacija koje su javne ili do kojih se dođe kroz terenski rad – otkrivaju velike probleme u realiziji projekta“, navodi se u pismu.

NVO su apelovale na Direktorat da u svojoj komunikaciji sa crnogorskim zvaničnicima „iznova adresiraju pitanje zaštite reke Tare od uticaja izgradnje autoputa, ali i hroničnog nedostatka informacija kada je u pitanju ovaj projekat“.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti