Crna Gora preduzima mere zaštite od požara

U prostorijama Direktorata za vanredne situacije Crne Gore juče je održan sastanak Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje na kome je analiziran Izveštaj o stanju sistema zaštite i spašavanja za 2018. godinu i aktivnosti na pripremi za ovogodišnju požarnu sezonu.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore

Ocenjeno je da Izveštaj potvrđuje da je sistem tokom 2018. godine na sve izazove odgovorio profesionalno, odgovorno i pravovremeno.

Što se tiče požarne sezone, članovi Operativnog štaba su upoznati sa preduzetim merama i radnjama u cilju smanjenja rizika od požara koje su preduzete od strane nadležnih organa i službi.

Posebno je istaknuta činjenica da je stanje zaštite i spašavanja od požara u preventivnom i operativnom smislu unapređeno kroz dodatno angažovanje ljudskih kapaciteta i nabavku neophodne opreme i sredstava u Upravi za šume i JP Nacionalni parkovi.

Takođe, konstatovano je da su službe zaštite i spašavanja spremne za predstojeću požarnu sezonu, te da će zajedno za raspoloživim kapacitetima Direktorata za vanredne situacije i ostalim subjektima učestvovati u gašenju požara na otvorenom prostoru.

Konstatovano je da će na raspolaganju biti oko 600 vatrogasaca u sistemu sa oko 200 vozila, zatim oko 150 dobrovoljaca iz četiri dobrovoljna vatrogasna društva sa oko 20 vozila.

Na raspolaganju će biti i tri aviona Avio-helikopterske jedinice MUP – a sa šest pilota i jedan helikopter Vojske Crne Gore.

Na sastanku Operativnog štaba je ukazano na potrebu pojačanog angažovanja Uprave Policije u danima povećanog rizika od požara, na teritoriji sa pojačanom požarnom opasnošću.

Operativni štab apeluje na građane da budu odgovorni prema svojoj i tuđoj imovini, da očiste svoja dvorišta i imanja od gorivog materijala, da ne pale vatru u periodu pojačane požarne opasnosti, odnosno da ako to moraju učiniti obaveste službe zaštite i spašavanja, da poštuju znake upozorenja loženja vatre na otvorenom prostoru, ugase početni požar ukoliko su u mogućnosti to uraditi bezbedno, prijave izazivače požara nadležnim organima, i da na taj način, svojim odgovornim ponašanjem i sprovođenjem preventivnih mjera zaštite od požara, daju najbolji doprinos smanjenju rizika od nastanka požara.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti