Crna Gora obeležava Dan planete zemlje ekološkim akcijama

Foto-ilustracija: Pixabay

Na primorju Crne Gore krajem nedelje biće održane mnogobrojne akcije povodom obeležavanja Dana planete zemlje.

Tako će u opštini Herceg Novi u petak 21. aprila biti realizovana akcija čišćenja i uređenja dečije plaže i plaže prilagođene za lica sa invaliditetom, ispred prve faze Instituta u Igalu. Od prikupljenog otpadnog i prikladnog raspoloživog materijala organizovaće se maskenbal za decu, kao i izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola.

U subotu 22. aprila, organizovana je akcija uređenja platoa Kotobiljskog izvora i okoline. Ovom akcijom će biti očišćena pristupna staza iz Kotobilja i dodatno oplemenjen prostor oko izvora i odmorište koje je uređeno prošle jeseni.

U Budvi će u petak, 21. aprila, biti organizovana akcija čišćenja i uređenja prostora i plaže ispred bivšeg JRB-a. Od plastičnih čepova za flaše, koje će volonteri ranije sakupiti po budvanskim plažama, deca školskog i predškolskog uzrasta će praviti skulpture. Osim toga, u subotu i nedelju će se realizovata akcija čišćenja i uređenja gradskog bazena koja će obuhvatiti čišćenje morskog dna u bazenu i u delu koji se nalazi sa spoljašnje strane bazena, čišćenje i uređenje okolnog javnog prostora.

U Kotoru će u petak biti realizovana akcija „Moj grad-zeleni grad Kotor 2017“, koja podrazumeva čišćenje glavnog gradskog parka, prikupljanje otpada i sadnju sadnica mediteranskog ukrasnog bilja, kao i održavanje edukativne radionice „Održivo upravljanje otpadom-reciklaža“ za učenike osnovne škole i podelu informativno edukativnog materijala.

U nedelju, 23. aprila, biće organizovana akcija čišćenja plaže i parka Župa u Tivtu, kao i sakupljanja otpada i odlaganja u kontejnerima predviđenim za to. U sklopu akcije građani će dobiti i ekološke vrećice.

izvor: radiojadran.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti