Projekat Srbije i BiH za upravljanje slivom Drine

Foto: minpolj.gov.rs

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije gospodin Branislav Nedimović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH gospodin Mirko Šarović potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji na implementaciji projekta „Upravljanje slivom reke Drine na zapadnom Balkanu“.

Gospodin Nedimović je nakon potpisivanja ovog dokumenta objasnio da će realizacija projekta početi za nekoliko dana i da će trajati ukupno četiri godine, nakon čega će se dobiti sistem ranog upozorenja od poplava. Na reci Drini, ali i na svim njenim pritokama, biće rađeni sistemi odbrane od poplava, a na nekim prostorima i sistemi mobilnih panela, što će svima koristiti da se ne bi ponovila 2014. godina, istakao je ministar. Drina će nas sve povezati i omogućiti kontrolisanje elementarnih nepogoda, odnosno promena koje se dešavaju u klimi i koje nam donose neke nove izazove, naveo je on, ocenivši da će najveće koristi imati ljudi koji žive u slivu ove reke.

Gospodin Šarović je naglasio da se pomenuti memorandum odnosi na integrisano upravljanje slivom reke Drine, a finansira ga Globalni fond za klimatske promene, a implementira se preko Svetske banke. On je precizirao da ukupna vrednost projekta iznosi približno devet miliona dolara, od kojih 3,3 miliona dolara pripada Bosni i Hercegovini (BiH), približno 31 odsto Srbiji, odnosno 32 odsto Crnoj Gori, sa kojom je već potpisan ovakav memorandum. Prema njegovim rečima, projekat ima nekoliko komponenti, među kojima su integrisano, odnosno zajedničko upravljanje slivom reke Drine, jačanje kapaciteta za upravljanje u tom slivu, kao i niz konkretnih projekata koji se odnose na degradaciju zemljišta.

Kao odgovor na hitnu potrebu za efikasnijim upravljanjem vodama, odnosno ublažavanjem posledica poplava i suša u slivu reke Drine, 2010. godine su tri zemlje sliva – BiH, Crna Gora i Srbija u saradnji sa Svetskom bankom pokrenule „Regionalnu inicijativu za zapadni Balkan za upravljanje poplavama i sušama u slivu reke Drine“.

U Srbiji će osnovnu nadležnost za sprovođenje projekta imati Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, odnosno Tim za upravljanje projektom u okviru Republičke direkcije za vode.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti