Crna Gora neće davati nove koncesije za MHE

Foto-ilustracija: Pixabay

Zaštita reka, očuvanje prirode i zdrava životna sredina nalaze se u fokusu Vlada Crne Gore. Odlučno se bore protiv izgradnje malih hidoelektrana (MHE), raskinutno je nekoliko ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja MHE na rekama ove zemlje.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore poručuju da će sprovoditi sve donete odluke i da novih koncesija za MHE neće biti.

“Dosadašnjim pristupom je pokazana velika neozbiljnost prema našim najvrednim resursima zbog čega Vlada kao donosilac odluka neće nastaviti takvu praksu. Situacija u kojoj smo se kao društvo našli nakon kontroverznih dodela koncesija za gradnju MHE, društvenih i ekoloških posledica kao rezultat će imati veliki negativni uticaj na celo naše društvo”, navodi se u saopštenju ministarstva. 

Kako se dalje navodi, sagledavajući rezultate razvoja energetskog sektora kroz izgradnju MHE, jasno je da ovaj koncept nije imao za cilj unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, već stvaranje ekstra profita za povlašćene pojedince, potpuno zanemarujući potrebu očuvanja prirode i zdrave životne sredine.

“Činjenica je da smo nasledili zaključene ugovore kojima je omogućena izgradnja MHE. Konkretne odluke, oko projekata koji se već realizuju, ne želimo da ishitreno donosimo, bez sagledavanja svih uticaja, kako bi negativne posledice smanjili na najmanju moguću meru. Ne želimo da zanemarimo rizik da bi nas raskidi ugovora bez jasne pravne argumentacije uveli u velike finansijske izdatke koji bi došli na naplatu svima nama, zbog čega se zalažemo da prvo dobro sagledamo i izmerimo sve eventualne posledice pre nego što donesemo odluke po ovom pitanju”, ističu iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Kako poručuju, ukoliko se stvore uslovi za raskid bilo kog ugovora, na osnovu jasnih dokaza, nadležni neće oklevati da iskoriste i raskinu ugovore.

Svetska organizacija za zaštitu prirode pokrenula je kampanju protiv izgradnje MHE na Balkanu. Kako se navodi na sajtu ove organizacije naš region je dom poslednjim rekama slobodnog toka u Evropi.

Podsticaji proizvođačima električne energije iz malih hidroelektrana predstavljaju glavni razlog zašto je širom Zapadnog Balkana planirano oko 2.700 MHE. Ukoliko do toga dođe, stotine rečnih tokova biće uništeno, a trajno izgubljeno 5.000 kilometara netaknutih reka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti