Nova Vlada Crne Gore planira zabranu izgradnje MHE

Foto: Skupština Crne Gore

Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je u svom ekspozeu da će nova Vlada trajno zabraniti izgradnju malih hidroeletrana na vodotocima u Crnoj Gori i da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora, kao i da će biti urađene izmene Zakona o energetici.

On je istakao da je zelena ekonomija jedan od osnovnih stubova politike nove vlasti i da je krajni cilj da Crna Gora postane ekološka država.

“Korist od izgradnje malih hidroelektrana imali su povlašćeni pojedinci. Naši vodotoci jedno su od najvećih prirodnih bogatstava Crne Gore i kao takvi moraju biti očuvani”, rekao je Krivokapić.

On je dalje naveo da male hidroelektrane prave veliku štetu po rečne ekosisteme, prirodu i javne finansije, a njihovo učešće u energetskom sistemu je zanemarljivo.

“Nova Vlada će izmeniti Zakon o energetici i preispitaće sve koncesione ugovore, a posebnu pažnju posvetićemo onima koji su se pokazali kao štetni”, istakao je mandatar Krivokapić.

Jedan od glavnih zadataka nove vlasti Crne Gore biće ulaganje u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu.

Prema njegovim rečima, ulaganje u životnu sredinu, prilagođavanje na klimatske promene i smanjenje emisije štetnih gasova biće prioriteti nove Vlade.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti